Raparperihilloke vatkatun ranskankerman kera

Tänä viikonloppuna oli tarkoitus keskittyä alkukesän sesonkiruokien valmistamiseen. Torilta mukaan tarttui mm. uusia nauriksia. Nauris on ollut jostain syystä ruokapöydässämme unohdettujen listalla, vaikka muita juureksia olemme käyttäneet paljon. Odotukset olivatkin korkealla, kun päätimme korkata nauriin lauantaina osana "kalaa ja uudet perunat"-ruokaamme. Raastoimme naurin tuoreena raasteeksi, mutta yllätykseksemme maku oli aivan mitään sanomaton. Ovatko alkukesän nauriit todella niin hentoisen makuisia vai osuiko kohdallemme vaan liiankin lempeät yksilöt? Mielellämme kuulisimme kommentteja, jos lukijoissa löytyy nauriisiin perehtyneitä. Skippasimme sitten myös sunnuntain ruualta nauriit ja totesimme, että ne taitavat olla parhaimmillaan raakana välipalana.

Mutta sitten toiseen alkukesän herkkuun eli raparperiin. Viime keväänä teimme useampaakin legendaarista raparperijälkiruokaa; raparperikiisseliä, -paistosta ja -piirakkaa. Kaikkia voi ehdottomasti suositella. Tänään käväsimme ensin Maailma kylässä- festareilla hankkimassa etnotunnelmaa ja sen jälkeen kokeilimme tehdä raparperista hillokkeentyyppistä herkkua. Tämä oli tosi hyvää ja jos kokee ranskankerman liian raskaaksi kaveriksi, niin maistuu varmasti kermavaahdon tai jäätelön kera. Ideointi lähti meillä käyntiin myös hillokkeen käytöstä täytekakun täytteenä. Raparperi on kyllä yksi todellisista suomalaisista herkuista, joita voisi mainostaa enemmänkin ulkomaalaisille.

Sunnuntain menuu oli muilta osin paistettua siikaa kantarellikastikkeen ja perunaröstien kera. Täältä löydät sienikastikkeemme ohjeen, tosin suppilovahveroista tehtynä.

Raparperihilloke:
n. 500 g raparperia
½ dl  vettä
½ tl kardemummaa
½ vaniljatangon siemenet
0,75dl hillosokeria

Vatkattu ranskankerma:
1 prk ranskankermaa
½ dl vispikermaa
1,5 rkl tomusokeria

Leikkaa raparperit n. 1cm paksuisiksi viipaleiksi ja laita ne kattilaan yhdessä vesitilkan kanssa. Lisää joukkoon hienonnettua kardemummaa. Leikkaa aidosta vaniljatangosta puolikas ja tee siihen terävällä veitsellä pitkä viilto pituussuunnassa. Rapsuta veitsellä mustat vaniljansiemenet ja lisää ne raparperien joukkoon. Keitä seosta n. 5 minuuttia kunnes raparperit ovat pehmenneet. Lopuksi lisätään vielä hillosokeria ja keitetään vielä muutama minuutti. Nosta hilloke jäähtymään.

Vatkaa ranskankermaa sähkövatkaimella ja lisää joukkoon kerma. Lopuksi vielä maustetaan tomusokerilla maun mukaan. Tarjoa raparperihillokkeen kanssa. Koristeeksi sopisivat varmasti myös tuoreet mansikat.

Kommentit

Vilukissa sanoi…
Missä torilla kävitte jos saa kysyä? :) Harmittaa kun täällä päin ei ole mitään torin tapaistakaan... Olin juuri Turussa käymässä ja siellä on Kauppatori aina täynnä kaikkea ihanaa: juureksia, hedelmiä, vihanneksia, kukkia, leipää ja leivonnaisia, jäätelö- ja kahvikojuja...
Kanelibasilika sanoi…
Meillä on etuoikeus asua muutaman sadan metrin päässä Hakaniementorista ja -hallista. Niitä tulee käytettyä aika paljon. Vihannekset ja kalat ovat ihan eri tuoreusluokkaa kuin kaupanhyllyssä olevat. Toki hintakin on sitten kalliimpi. Huomenna sunnuntaina on muuten Hakaniemessä markkinat klo 10-17, kannattaa pistäytyä. Siellä on pikkukaupungin tunnelmaa.

Tänä lauantaina toinen meistä poikkesi Kauppatorilla kahvittelemassa äidin ja siskon kanssa. Helsingin Kauppatori on kyllä muuttunut kovasti turistikeskukseksi, mutta mukavaahan sielläkin oli istuskella.