sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Suppilovahverokastike

Meillä toinen Kanelibasilika pitää sienikastikkeista, joissa käytetään juustoa antamaan makua. Yksi tapa on siis lisätä kastikkeen joukkoon Koskenlaskija-juustoa tai kantarellituorejuustoa. Jos ruokailemassa ei ole kasvisruokavaliota noudattavia, kastikkeesta tulee myös hyvää, kun sen tekee kanaliemikuutiosta ja laittaa joukkoon hiukan silputtua pekonia. Mutta koska Kanelibasilikan perheessä vältellään lihaa ja toinen meistä pitää sienikastikkeesta perinteisenä simppelinä versiona, päätimme tehdä tänään perusohjeen mukaisesti.

Kuten olemme aiemmissa teksteisämme maininneet yritämme keksiä vaihtoehtoja liemikuutioille. Liemikuutioihin on lisätty arominvahvennetta (E621), joka tunnetaan myös nimellä natriumglutamaatti. Tätä moskaa käytetään vahvistamaan tuotteen makua ja joidenkin lähteiden mukaan se aiheuttaa jopa jonkin asteista riippuvuutta. Koska Kanelibasilikan perheessä kärsitään migreenistä, yritämme vältellä tätä lisäainetta. On todettu, että jotkin keinotekoiset aineet saattavat laukasta migreenin helpommin ja natriumglutamaatti on noissa yhteyksissä mainittu useasti.

Tästä syystä tällä kertaa kastiketta maustettiin kasvisfondilla. Fondissa ei ole E621:stä, mutta joitakin muita arominvahventeita voi olla, joten fondikaan ei ehkä ole lopullinen ratkaisu asiaan. Joka tapauksessa vinkkinä suosittelemme, että fondia kannattaa käyttää enemmän kuin purkin kyljessä lukee.


litra suppilovahveroita
voita
1 sipuli
2dl kuohukermaa
1rkl kasvisfondia tai ½ kasvisliemikuutio
suolaa
valkopippuria
(loraus kuivaa sherryä)
Paista suppilovahveroita ja sipulia voissa, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja sienistä on poistunut ylimääräinen neste. Lisää kerma ja kasvisliemikuution puolikas. Anna kastikkeen hiljalleen kiehua kasaan hellalla. Tarvittaessa voit suurustaa kastikkeen pienellä tilkalla vettä, johon on sekoitettu muutama teelusikallinen vehnäjauhoja. Meillä kastike oli niin täyteläistä, että suurusta ei tarvinnut. Jos käytät juustoa kastikkeessa, niin myös se suurustaa kastikkeen. Lopuksi mausta suolalla ja valkopippurilla.
Me söimme kastikkeen sekä lauantaisen kalan että sunnuntaisten kasvispihvien kera.

0 kommenttia: