sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Kirkas kasviskeitto


Eilen ja tänään on aurinko esitellyt pitkästä aikaa naamaansa. Mieliala nousi, kun huomasimme, että aurinko paistaa taas kesäiseen tapaan viereisen talon yli olohuoneeseemme pitkälle iltapäivään. Tätä on odotettu. Ei haittaa, että läppärin näytöstä ei tahdo saada selvää.

Kävimme ulkona pienellä kävelylenkillä ja tutkimassa remontista selvinnyttä Kallion kirjastoa. Sen jälkeen tuumasimme ensin tehdä uunijuureksia mutta päädyimme sittenkin kasviskeittoon, joka sopii hyvin lounaaksi tällaisena kauniina kevättalven päivänä.

Ainekset:
pari isoa perunaa
pari porkkanaa
pala lanttua
pala palsternakkaa
pala juuriselleriä
pieni kukkakaali
1 sipuli
pala purjoa
kasvisliemikuutioita, jauhetta tai fondia
paprikajauhetta
mustapippuria
lipstikkaa
timjamia
basilikaa

Kuori ja pilko perunat, porkkanat, lanttu, palsternakka, selleri ja kukkakaali. Näistä lanttu ja porkkana kypsyvät hitaimmin, joten niistä voi tehdä vähän pienempiä, kun taas muut voi jättää vähän isommiksi paloiksi.

Silppua sipuli ja purjo. Kuullota sipulit kattilassa öljyssä. Lisää sitten vettä niin että kasvikset peittyvät. Lisää kasvisliemikuutioita tai fondia paketin ohjeen mukaan, esim. litraan vettä kaksi kuutioita.

Lisää pilkotut kasvikset ja mausta paprikajauheella, lipstikalla, timjamilla, pippurilla ja basilikalla. Anna kiehua hiljalleen kunnes juurekset ovat kypsiä. Suosittelemme jättämään kasvikset hieman purtavan napakoiksi. Tarkista maku ja tarjoile hyvän leivän kanssa. Keitto on hyvin onnistunut, jos liemi on maukas, mutta ei jätä alleen juuresten omia hienostuneita makuja.

0 kommenttia: