Jauhelihakastike

Mukavaa vaalipäivää!! Onhan käyty äänestämässä? Meillä asia hoidettiin jo ennakkoon, sillä muuttomme takia olisimme joutuneet kampeamaan itsemme Kallioon. Vaalikahvit tuli kyllä nautittua kera mansikkaisen kääretortun. Tosin pakastemansikoista tehtynä. Niin ja mikä mahtava ilma! Kyllä nyt kelpaa viettää sunnuntaita.

Retroruokien kunkku. Mummin jauhelihakastike mielessäni, pienellä tulisuudella maustettuna. Siinä tämän herkun tausta-ajatus. Mummi teki aikoinaan jauhelihakastikkeen niin, että laittoi siihen lorauksen kermaa mukaan. Ja nam, kun se oli hyvää. Meillä vain toinen syö lihaa ja siksi liharuokia tulee tehtyä aika harvoin. Haluamme siirtää myös tyttärellemme ajatuksen (mikäli hän haluaa lihaa syödä), että lihaa ei tarvitse syödä kovin usein ja silloin kun syö, niin sopii tehdä vain hyviä herkkuja. Käytännössä nyt, kun olen kotiäitinä ja en pääse syömään työlounaita, niin lihaa tulee syötyä maksimissaan kerran viikossa. Tällä hetkellä pikkuneitimme onkin suurin lihansyöjä kodissa. Niin ja kissa.

Ja mitä tulee mummeihin ja heidän resepteihinsä, niin myös vispipuuro oli tyypillistä mummilaruokaa. Puolukkaisena ja omenaisena.

400g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
½ lihaliemikuutio
n. 2 rkl ketsuppia
n. 1 rkl sweetchilikastiketta
1 maustemitta paprikajauhetta
mustapippuria
1 porkkana raastettuna
0,5 dl kermaa
2 tl vehnäjauhoja
tuoretta basilikaa

Spagettia

Pilko sipulit ja valkosipulit. Paista öljyssä pehmeiksi ja lisää jauheliha. Kun jauheliha on paistunut kypsäksi, kaada pannulle vesi ja lisää joukkoon puolikas lihaliemikuutio. Anna poreilla hetken aikaa. Mausta kastiketta ketsupilla, sweetchilikastikkeella, paprikajauheella ja pippurilla. Lisää vielä joukkoon raastettu porkkana antamaan lisämakeutta kastikkeeseen. Sekoita kerman joukkoon vehnäjauhot ja kaada kastikkeeseen hitaasti ja samalla kastiketta sekoittaen. Kastike suurustuu mukavan paksuksi. Tarvittaessa voit vielä lorauttaa lisää kermaa, jos kastike vaikuttaa liian paksulta. Ihan lopuksi kastikkeen pinnalle revitään vielä tuoretta basilikaa. Tarjoa keitetyn spagetin kanssa.

Kommentit