Tänä laskiaisena lunta riittää mäenlaskuun, joten ei muuta kuin pulkat esiin ja mäkeen! Meillä otettiin tänään jauhot esiin ja valmistettiin pakolliset laskiaispullat. Ensi viikon aikana näitä saakin varmasti maistella monesti hernekeiton jälkiruokana. Laskiaisen jälkeen kuuluisi alkaa paastonaika, mutta voi olla että se jää tälläkin kertaa noudattamatta...
Ainekset (n. 10 pullaa)
3 dl luomumaitoa
n. 9 dl luomuvehnäjauhoja
30 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 luomumuna
n. 75 g voita
munaa voiteluun
raesokeria
mansikkahilloa
kermaa kermavaahtoa varten
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa, kuumenna maito lämpimämmäksi, n. 42-asteiseksi, ja sekoita kuivahiiva maidon sijasta jauhojen sekaan. Sekoita maitoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää sitten vähitellen jauhoja. Sekoita aluksi vispilällä ja lopuksi vaivaa taikinaa käsin. Loppuvaiheessa lisää sulatettu voi. Jätä taikina peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut kunnolla eli ainakin kaksinkertaiseksi, ota se pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyöritä taikina pötköksi, leikkaa siitä melko isoja paloja (laskiaispullathan ovat kookkaita) ja pyörittele palat käsissä pyöreiksi. Laita pullat uunipellille leivinpaperin päälle, peitä ne ja anna vielä kohota tovin. Voitele sitten munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Leikkaa valmiille pullille pieni hauska hattu ja levitä alaosan päälle hilloa ja kermavaahtoa, ja/tai mantelimassaa, jos maistuu.
Ainekset (n. 10 pullaa)
3 dl luomumaitoa
n. 9 dl luomuvehnäjauhoja
30 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 luomumuna
n. 75 g voita
munaa voiteluun
raesokeria
mansikkahilloa
kermaa kermavaahtoa varten
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa, kuumenna maito lämpimämmäksi, n. 42-asteiseksi, ja sekoita kuivahiiva maidon sijasta jauhojen sekaan. Sekoita maitoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää sitten vähitellen jauhoja. Sekoita aluksi vispilällä ja lopuksi vaivaa taikinaa käsin. Loppuvaiheessa lisää sulatettu voi. Jätä taikina peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut kunnolla eli ainakin kaksinkertaiseksi, ota se pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyöritä taikina pötköksi, leikkaa siitä melko isoja paloja (laskiaispullathan ovat kookkaita) ja pyörittele palat käsissä pyöreiksi. Laita pullat uunipellille leivinpaperin päälle, peitä ne ja anna vielä kohota tovin. Voitele sitten munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Leikkaa valmiille pullille pieni hauska hattu ja levitä alaosan päälle hilloa ja kermavaahtoa, ja/tai mantelimassaa, jos maistuu.
Kommentit
Mutta saattaa olla että jääpä se minultakin tämä paastonaika noudattamatta... :P
Nyt alkoi tekemään mieli pullaa kun katso noita teidän ihania kuvia...
Mutta Kanelibasilikan virallinen kanta on siis se, että pääsiäiseen asti (?) sitten ajatellaan ja tehdään vähemmän!