lauantai 13. helmikuuta 2010

Laskiaispullat

Tänä laskiaisena lunta riittää mäenlaskuun, joten ei muuta kuin pulkat esiin ja mäkeen! Meillä otettiin tänään jauhot esiin ja valmistettiin pakolliset laskiaispullat. Ensi viikon aikana näitä saakin varmasti maistella monesti hernekeiton jälkiruokana. Laskiaisen jälkeen kuuluisi alkaa paastonaika, mutta voi olla että se jää tälläkin kertaa noudattamatta...

Ainekset (n. 10 pullaa)
3 dl luomumaitoa
n. 9 dl luomuvehnäjauhoja
30 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 luomumuna
 n. 75 g voita
munaa voiteluun
raesokeria
mansikkahilloa
kermaa kermavaahtoa varten

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa, kuumenna maito lämpimämmäksi, n. 42-asteiseksi, ja sekoita kuivahiiva maidon sijasta jauhojen sekaan. Sekoita maitoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää sitten vähitellen jauhoja. Sekoita aluksi vispilällä ja lopuksi vaivaa taikinaa käsin. Loppuvaiheessa lisää sulatettu voi. Jätä taikina peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan.

Kun taikina on kohonnut kunnolla eli ainakin kaksinkertaiseksi, ota se pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Pyöritä taikina pötköksi, leikkaa siitä melko isoja paloja (laskiaispullathan ovat kookkaita) ja pyörittele palat käsissä pyöreiksi. Laita pullat uunipellille leivinpaperin päälle, peitä ne ja anna vielä kohota tovin. Voitele sitten munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Leikkaa valmiille pullille pieni hauska hattu ja levitä alaosan päälle hilloa ja kermavaahtoa, ja/tai mantelimassaa, jos maistuu.

4 kommenttia:

Vilukissa kirjoitti...

Teologi täältä huomauttaa että paastoon taidetaan "virallisesti" laskeutua vasta keskiviikkona kun on tuhkakeskiviikko. Ja paastoonhan ei lueta sunnuntaita ollenkaan, sillä se on aina iloinen ylösnousemuksen juhla :D (Eli silloin voi syödä mitä haluaa). Mutta paastotahan voi myös silleen henkisesti, eli ajatuksen ja vähemmän tekemisen kautta :)
Mutta saattaa olla että jääpä se minultakin tämä paastonaika noudattamatta... :P

Nyt alkoi tekemään mieli pullaa kun katso noita teidän ihania kuvia...

Kanelibasilika kirjoitti...

Teologi on varmasti ihan oikeassa. Paastoon ei olla täällä koskaan perehdytty käytännöntasolla, mutta tuo henkinen paastoaminen kuulostaa kyllä just houkuttavalla. Vähemmän tekemistä ja ajatusta :) Tosin iloista sinänsä, niin lisääntynyt auringonmäärä, saa olon tuntumaan aikaisempaa energisemmältä.

Mutta Kanelibasilikan virallinen kanta on siis se, että pääsiäiseen asti (?) sitten ajatellaan ja tehdään vähemmän!

Kanelibasilika kirjoitti...

Vai hetkinen, Vilukissa taisikin tarkoittaa, että enemmän ajatusta..? Niin tai näin, joskus on ihan hyvä laskea myös ajatuksen tasoakin. Taitaa luonnistua ihan luonnostaan.

Vilukissa kirjoitti...

Niin ainakin voisi pohtia, josko niiden turhan tuntuisten (eli stressaavien ja rauhattomien) ajatusten ajattelua voisi välttää näin pääsiäiseen asti. Kirkolla taas on ilmeisesti ajatuksena että paaston aikana otetaan aikaa itselle ja Jumalalle. Eli ei niinkään esim. telkkarille :) Eikös kohta alkava kevät ole hyvä yhdistelmä tämän kanssa, nautitaan ulkona olosta ja luonnosta! Paaston aikana odotetaan kirkkomme suurinta juhlaa eli pääsiäistä, kun luonnossa taas odotellaan kevään alkua :D