sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Borssikeitto/Borschkeitto


Hrr...kävimme aamupäivällä kävelylenkillä Etelä-Helsingissä ja varsinkin jäällä kävellessä pieni tuuli puudutti sekä nenän että poskipäät tehokkaasti. Onneksi pääsimme välillä lämmittelemään Uunisaaren kahvilaan. Vaatetta oli niin paljon päällä, että hyvä kun kävely onnistui. Kypärämyssy olisi ollut poikaa. Ulkoilun jälkeen keitto on parasta ja viikonloppuna voi tehdä jotain hiukan aikaa vievää, mutta hyvää sapuskaa.

Venäläinen ruoka on meidän makuumme. Borssikeiton lisäksi meille maistuvat mm. pelmenit ja blinit. Blinejä tulemme varmasti valmistamaankin tässä talven aikana, vaikka toinen Kanelibasilika joutuukin tyytymään olosuhteiden pakosta "kakkosluokan" täytteisiin. Mutta blineistä lisää myöhemmin. Punajuuret ovat hyviä ja halpoja. Aiemmin olemme tehneet niistä ainakin risottoa. Borssikeitto jakaa ihmisiä, mutta kun pienen makeuden makuun pääsee ja smetanaa on riittävästi, niin eihän tästä keitosta voi olla pitämättä. Meidän versiomme on puhtaasti kasviskeitto, mutta jotkuthan tykkäävät laittaa joukkoon myös nakinpaloja tai palvikinkkua.

Ja vinkki punajuurten käsittelyyn. Jos et halua, että kätesi ja leikkuulauta värjäytyvät kauniin punaisiksi, suojaa kätesi vaikka hedelmäpussilla ja leikkuulauta leivinpaperilla. Näilläkin neuvoilla homma on sotkuista, mutta silti sotku kannattaa. Tässä versiossa on myös aika paljon kaalia. Jos haluat selkeästi punajuuripitoisempaa keittoa, muuta suhteita hiukan.

4 punajuurta
½ kaali
2 sipulia
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2rkl tomaattipyrettä
1l kasvislientä
0,5dl vadelmaviinietikkaa (tai vähän vähemmän valkoviinietikkaa)
timjamia
suolaa
pippuria

smetanaa tarjoiluun

Suokaloi kaali, sipuli ja valkosipuli. Raasta punajuuret ja porkkana. Jos omistat monitoimikoneen, niin raastaminen käy nopeammin, mutta perinteiselläkin raastimella homma sujuu. Kuumenna kaalia, sipulia ja valkosipulia pannulla pienissä erissä, jotta ne hiukan pehmentyvät. Laita ison kattilan pohjalle pieni nokare voita ja kaada siihen pannulla pehmenneet kasvikset sekä raastettu punajuuri ja porkkana. Lisää joukkoon tomaattipyre ja sekoittele. Lisää timjami, etikka, suola ja pippuri sekä kasvisliemi. Keittele miedolla lämmöllä vähintään tunti. Tarkista maku ja tarjoa smetanan kanssa.

0 kommenttia: