Punajuuririsotto


Punajuuri on herkullinen ja liian vähän huomiota saanut juures. Siitä tehty ruoka on mielestämme aina kaunista ihanan punaisen värin vuoksi. Toki pienenä vinkkinä, kun käsittelet punajuurta suosittelemme muovihanskan käyttämistä. Muussa tapauksessa käsi saattaa olla punainen vielä seuraavana päivänäkin. Hätätapauksessa tavallinen hedelmäpussikin auttaa suojaamaan kättä. Myös leikkuulauta kannattaa vuorata esimerkiksi leivinpaperilla. Meillä on ollut tarkoituksena tehdä punajuuresta risottoa jo pidemmän aikaan. Netin ruokablogeissa on pyörinyt punajuuririsoton resepti, joka on alkujaan Koti ja keittiö lehden numerossa 12/2005 julkaistu. Mekin muokkasimme siitä oman versiomme. Tästä tulee koko kylälle risottoa, eli puolet ohjeesta riittää kahdelle pääruuaksi. Tämä on myös oivallinen lisuke vaalean kalan tai kanan kanssa. Me jaoimme risoton siten, että osaan tuli vuohenjuustoa ja osa oli ilman.

2rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
5dl risottoriisiä
2 punajuurta
1,5dl valkoviiniä
1dl ruokakermaa
8dl kasvislientä
½ dl raastettua pecorinojuustoa
2rkl voita
n. 1tl suolaa
tuoretta basilikaa
mustapippuria
(kuivattua lipstikkaa/timjamia)
(pehmeää vuohenjuustoa/sinihomejuustoa)

Kuori punajuuret ja vedä ne tehosekoittimella raaseeksi tai raasta käsin. Silppua sipuli ja valkosipulit ja paista ne öljyssä pehmeiksi. Lisää riisi ja kuumenna seosta, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää joukkoon raastettu punajuuri sekä valkoviini. Anna seoksen kiehua pinellä lämmöllä. Lisäile joukkoon kasvislientä erissä. Anna riisin kypsyä rauhassa n. 20 minuuttia. Kun kasvisliemi on käytetty, lisää joukkoon kerma, raastettu pecorino sekä voi. Anna vielä vetäytyä pienellä lämmöllä hetki. Tässä kohtaa voit lisätä joukkoon myös vuohenjuuston/sinihomejuuston (muutama ruokalusikallinen tai maun mukaan) sekä silputun basilikan. Maista ja mausta maun mukaan muilla yrteillä ja pippurilla sekä suolalla.

Kommentit