tiistai 24. marraskuuta 2009

Tomaattikeitto


Voiko ruoka missä on smetanaa olla pahaa? Ei meistä. Tämän keiton ohje syntyi opiskeluaikana, kun raha oli tiukassa ja flunssa iski päälle. Keitto on nopea tehdä ja sopii niin arkeen kuin juhlapäivälliselle alkuruokana. Inkivääri tuo tähän mukavaa makua ja noh, niin kuin sanottua, smetana kruunaa ruuan. Tomaatti rakastaa makeutta rinnallaan ja siksi tässä käytetään nimenomaa thai sweetchilikastiketta. Käy muuten katsomassa Vietnamilaisten kevätkääryleittemme ohje, jossa sweetchilikastike näyttelee myös pääosaa. Mielestämme ehkä yksi parhaista ohjeistamme.

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3cm pätkä inkivääriä
2 prk tomaattimurskaa (800g)
2,5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1tl kuivattua rosmariinia
2rkl thai sweetchilikastiketta
rouhittua mustapippuria
rouhittua merisuolaa
2 reilua rkl smetanaa
kourallinen tuoretta basilikaa
5 oksaa tuoretta oreganoa

Leikkaa sipulit kuutioiksi ja valkosipulit sekä kuorittu inkivääri siivuiksi. Kuullota sipuleita, valkosipulia ja inkivääriä runsaassa oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen n. 5-10 minuuttia. Mausta chilikastikkeella, rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää smetana ja yrtit. Sekoita, anna vielä kiehahtaa ja nauti hyvän leivän kera.

2 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Ei smetanaa kannata pihtailla :D

Kanelibasilika kirjoitti...

Jeps, samaa mieltä. Mutta hitto vieköön, kun pitää noita jenkkakahvojakin vahtia.