torstai 30. huhtikuuta 2009

Vietnamilaiset kevätkääryleet


Saimme vuosi sitten maistaa Sveitsin lomallamme emäntämme valmistamia herkullisia vietnamilaisia kevätrullia. Tässä on oma versiomme näistä alkuruuaksi hyvin sopivista kääryleistä. Tiikerirapujen sijaan tai ohella voi käyttää myös graavattua lohta. Itse olemme tehneet lohen graavauksen sitruunamehulla. Sitruunalla graavatun lohen ohje tulee sivuille myöhemmin. Vappuaattona söimme näitä ihan pääruokana, jolloin kolme käärylettä ruokailijaa kohden riittää mainiosti, riippuen tietysti täytteiden määrästä. Riisipaperiarkkeja myydään ainakin etnisissä kaupoissa. Kalliossa sijaitsevasta Aseanic Tradingistä on tullut Kanelibasilikan suosikkikauppa. Etnisistä kaupoista kannattaa ostaa myös pakastetut ravunpyrstöt, sillä niissä ne ovat huomattavasti huokeampia. Tässä siis terveellisten ja helppojen vietnamilaisten kevätkääryleiden ohje:

Kevätrullat:
Riisipaperiarkkeja
Isoja ravunpyrstöjä
Porkkanaa
Jäävuorisalaattia
Mung-pavun ituja
Tuoretta korianteria
Thaimaalaista kalakastiketta

Dippikastikkeet:
Makeaa chilikastiketta
Kalakastiketta +hienonnettua valkosipulia

Jos käytät pakastettuja ravunpyrstöjä, kuten me, niin paista pyrstöt kypsäksi pannulla. Kypsät pyrstöt saavat vaaleanpunaisen värin. Kuori ravut ja porkkanat. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja leikkaa jäävuorisalaatti paloiksi. Revi korianterista lehteviä oksia.

Huuhtele riisipaperia kuuman veden alla n. 15 sekuntia puoli, kunnes paperi on pehmentynyt. Aseta pehmeä paperiarkki leivinlaudalle varovasti, sillä arkki repeää helposti. Täytä arkki porkkanaraasteella, salaatilla, iduilla, korianterilla ja yhdellä isolla ravunpyrstöllä. Koska toinen kanelibasilikan osapuolista ei voi sietää korianteria, laitoimme osaan rullista korianterin sijasta thai-basilikaa. Rullat voi täyttää oman maun mukaisesti myös esim. lisäämällä joukkoon vielä vermiselliä, kurkkua, kevätsipulia jne. Ruiskuta keon päälle noin teelusikallinen kalakastiketta ja rullaa siitä kääryle kääntämällä reunat sisään ja pyörittämällä arkki kauniiksi paketiksi.Kun laitat kevätrullat lautaselle, varo etteivät ne kosketa toisiaan, sillä kääryleet tarttuvat todella helposti toisiinsa. Kevätrullat dipataan erilaisiin kastikkeisiin. Kanelibasilikan suosikiksi ovat nousseet valmis makea chilikastike ja thaimaalainen kalakastike, jonka sekaan silputaan valkosipulia.

Kevätkääryleiden kanssa joimme vaihteen vuoksi rosé-viiniä, joka tänään oli Santa Dignan Cabernet Sauvignon Rosé. Tämä viini on saanut hyviä arvioita ja se onkin maultaan mukavan hapokas ja maukas. Tätä viiniä myös suositellaan juotavaksi aasialaisen ruuan kumppanina. Santa Dignan rosé-viinin väri on ihastuttavan täyteläisen punainen. Rosé-viinit valmistetaan punaisista rypäleistä, mutta rypäleen kuoren annetaan olla vain hetken aikaa hedelmälihan joukossa. Tästä rosé saa kauniin värinsä.

Mukavaa vappua!!! Ps. Simakin valmistui sopivasti ja on erittäin hyvää.

0 kommenttia: