Sitruunapiirakka

Sitruunapiirakka on ihanan raikas ja toimii sekä iltapäiväkahvin kanssa että aterian jälkiruokana. Tämä ohje on mukaelma erilaisista ohjeista ja se on pienen piirakkavuoan ja pienen perheen ohje. Tämä ohje on siinä mielessä helppo toteuttaa, että sitruunakiisseliä ei tarvitse erikseen keitellä, kun uuni hoitaa hyydyttämisen. Jos haluat tehdä ohjeen normaaliin irtopohjavuokaan, niin tuplaa täytteen ja pohjan määrä. Tänä lauantaina piipahdimme torille ostamaan lisää kukkia ja hyötykasveja parvekkeellemme ja siitä ryytyneinä käytimme valmista pakastemurotaikina pohjaa. Aiemmassa puolukkapiirakkaohjeessa ollutta pohjaa voi toki käyttää tässäkin ohjeessa.


Ja mikäpä on mukavampaa kuin nauttia sitruunapiirakkaa aurinkoisella parvekkeella. Samalla voi jo haaveilla siitä, kun tomaatit, kurkut, rucolat, chili, erilaiset basilikat ja muut yrtit ovat kasvaneet täyteen kukoistukseen. Kalliokin voi kukkia!

½ murotaikinapohja
1dl sitruunamehua (meillä meni kaksi sitruunaa tuohon)
1 sitruunan kuori (ei kovin ison)
1dl sokeria
1½ kermaa
3 luomukanamunaa

Painele taikina vuoan pohjalle ja esipaista sitä n. 15 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Valmista sillä aikaa täyte piirakkaan. Raasta sitruunan kuori (huom! vain keltainen osa kuoren pinnasta) ja puserra sitruunamehu erikseen. Sotke kanamunat, sokeri ja sitruunankuoriraaste sekaisin. Seosta ei tarvitse vatkata, vaan se riittää, että ainekset ovat hyvin sekaisin. Lisää joukkoon kerma ja kaada sitruunanmehu mieluiten siivilän läpi seoksen joukkoon. Sekoita hyvin ja kaada täyte kuuman esipaistetun piirakkapohjan päälle.

Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja laita piirakka uunin alaosaan paistumaan. Tällä määrällä paistoaika on n. 40 minuuttia ja jos teet isomman satsin paista piirakkaa n. 1h. Täytteen tulee olla kiinteää. Jäähdytä piirakka ja tarjoa vaikka jäätelön kanssa.

Kommentit

Pisarat sanoi…
Parvekkeenne kattauksineen on hurmaava, sellainen pieni tila johon on todella asettauduttava nauttimaan.

Teen ystävänä olisi kiva kuulla myös mitä tee-laatuja teillä ihanien leipomusten kanssa nautiskellaan.
Kanelibasilika sanoi…
Kiitoksia, mekin pidämme kovasti pikkuisesta parvekkeestamme.

Toinen meistä välttää kofeiinipitoisia juomia, toiselle kelpaa myös kahvi ja tee. Sitruunapiirakan kanssa juotiin rooibosta. Taisipa olla jokin maustettu versio, mutta enpä muista mikä. Rooiboksesta ja teestä tulee mielestämme parasta jos ne hauduttaa pannussa.

Kofeiinittomien vaihtoehtojen joukossa suosikkeja ovat myös maultaan selkeät kamomilla ja piparminttuhaudukkeet. Kofeiinitonta teetä ja kahvia on myös kokeiltu, mutta niitä ei kuitenkaan tule juuri ostettua. Niiden valikoima on kaupoissa yleensä suppea.