Kaalikääryleet, liha- ja kasvisversiot

Ja taas palataan lapsuuden kultaiselle 80-luvulle. Inhokkiruikien listalla  komeilivat kesäkeitto sekä erityisesti kaalikääryleet, joita naispuoleinen Kanelibasilika ei voinut sietää. Vanhemmat yrittivät huijata pientä nyrpistelijää poistamalla kääryleistä kaalinkuoren, mutta edes sisälmys ei maistunut. Kaalin tuoksu taisi olla se, mikä lapsuudessä ällötti niin, etten voinut syödä mitään kaaliruokia ennen kuin noin 10-vuotiaasta eteenpäin.

Kaalikääryleisiin minulla oli niin valtava inhokkisuhde, että suostuin maistamaan niitä vasta aikuisiällä. Pidin kyllä kaikista muista kaaliruuista ja sitten, kun päätin kerran kotoa muutettuani kokeilla näiden valmistusta, niin jäin koukkuun. Monena vuotena olen tehnyt loppukesästä yhden satsin ja sitten kutsunut ystäviä syömään. Viime vuonna pienen vauvan takia jäi näpertelyt tekemättä, mutta nyt päiväunien aikaan oli mukavasti aikaa näpertää näitä herkkuja. Hitsin hyvä kasvisherkku kaalista on tämä kaalipata, jota maustaa mm. smetana ja suolakurkut. Kaalikääryleiden kasvisversioon laitoin jauhelihan tilalle kantarelleja paistettuna. Muuten ohje on sama kuin alla. Lihaversiosta tuleee n. 10 kpl kääryleitä.

1 keskikokoinen kaali

Täyte:
250g paistijauhelihaa
n. 1 dl paistettuja kantarelleja
1 sipuli
1 kanamuna
2 dl keitettyä puuroriisiä
1½ tl suolaa
mustapippuria
hiukan kuivattua meiramia

Kostutus:
75g voita
½ dl siirappia

Lopuksi:
2 dl kermaa

Kääryleiden tekeminen helpottuu huomattavasti, jos kaalin lehdet keittää erikseen. Eli älä laita kaalia kokonaisena kattilaan, vaan irrota lehtiä varovasti. Vaikka lehdet vähän hajoaisivatkin se ei ole ongelma, jos lehti edes suurinpiirtein pysyy kasassa. Poista lehdistä kova ruoto-osa keskeltä. Keitä lehdet yksitelle muutaman minuutin ajan kiuhuvassa vedessä. Paista sipuli voissa ja keitä riisi ohjeen mukaan. Laita jauhelihakulhoon, johon lisätään kanamuna, paistetut sienet ja sipulit sekä keitetty riisi. Sekoita tasaiseksi massaksi ja mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla.

Ota kaalilehti työpöydälle ja aseta siihen reilu ruokalusikallinen täytettä. Kääri pakettiin kääntämällä sivut sisäänpäin. Aseta kääryle uunivuokaan saumakohta pohjaan päin. Voit täyttää osan kääryleistä lihatäytteellä ja osan sienitäytteellä. Kun kääryleet on tehty, niin sulata voi. Voisulan sekaan laitetaan siirappia ja seoksella valellaan kääryleet. Jätä osa voisulasta paistamista varten sivuun, sillä kääryleiden ollessa uunissa kannattaa niitä käydä sivelemässä voisullalla ainakin muutaman kerran.

Pista vuoka uuniin 220 astetta ja anna olla 15 minuuttia. Laske uunin lämpö 160 asteeseen ja anna olla vielä tunnin uunissa. puolessa välissä paistoa käy lisäämässä uunivuokaan purkki kermaa. Nautitaan perunamuussin kera. Nams!

Ja lopusta kaalista kannattaa tehdä vaikka coleslawta.

Kommentit

Katjuzqa sanoi…
Nami nami! Vauvojen kanssa näpertelyssä on aina omat jännitysmomenttinsa ü Aivan ihanaa herkkua olet tehnyt, juuri söin kaalilaatikkoa, mutta silti herahti vesi kielelle kun tätä postausta lueskelin. Kaalista saa maukasta, miksi ihmeessä se onkin niin monen inhokkilistalla. Ei muuten kelvannut kaalilaatikko tuolle meidän 16 kuukautisellekaan... Ehkä kaali on aikuisten herkku.
Kanelibasilika sanoi…
Meillä äidin tekemää kaalilaatikkoa ei voita mikään. Vielä, kun se paistetaan mökillä kesäkeittiön puu-uunissa.

Mä en lähtenyt vielä tarjoamaan kaalikääryleitä meidän tytölle, kun kaikki muukin mun tekemä ruoka menee vähän niin ja näin alas. Jostain syystä koostumus ei vastaa hänen tasoaan :) Mutta kyllä se siitä. Ja kaikki rahkat ja kiisselit kyllä maistuu.