tiistai 4. elokuuta 2009

Kaalipata

Tuoreita kaalinpäitä on taas kaupoissa, joten nyt on hyvä aika valmistaa kaaliruokia. Toinen Kanelibasilikan kirjoittajista on suuri kaalin ystävä ja pitää erityisesti tästä kaalipadasta, jota meillä onkin välillä valmistettu lähes kyllästymiseen asti. Nyt taas pitkästä aikaa tuore kaali innoitti tämän ruuan pariin.


Ainekset:
noin kilo keräkaalia
pari suolakurkkua
pari porkkanaa
sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
2 purkkia smetanaa
1-2 purkkia tomaattipyreetä
noin 3 dl juustoraastetta
paprikajauhetta
suolaa
pippuria

Poista kaalin uloin lehtikerros, ainakin jos se on likaantunut. Pese ja pilko kaali melko isoiksi suikaleiksi tai palasiksi. Pilko pestyt ja kuoritut porkkanat. Silppua sipuli. Pistä kaalit, porkkanat ja sipulisilppu isoon kattilaan ja lisää pohjalle pari desiä vettä. Keittele hiljakseen noin puolisen tuntia tai kunnes kaali ja porkkanat alkavat pehmentyä. Keittoaika vaihtelee riippuen siitä ovatko ainekset tuoreita ja pehmeitä vai kovempia.

Kaada vesi pois. Pilko suolakurkut ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Sekoita silput, smetana ja tomaattipyree kaalien joukkoon. Lisää myös pari desiä juustoraastetta. Lisää maun mukaan paprikajauhetta, suolaa ja pippuria. Kaada seos uunin kestävään pataan tai vuokaan ja levitä juustoraastetta pinnalle. Anna muhia 200-asteisessa uunissa noin tunnin.

Kannattaa valita jokin maukas juusto, kuten emmental tai vastaava. Ruokaa voi muunnella esimerkiksi lisäämällä joukkoon muita kaaleja (kukkakaali, parsakaali) tai lisäämällä tomaatin määrää. Ja tämän kuten monien muidenkin kaaliruokien kanssa voi tietenkin tarjota puolukkasurvosta.

0 kommenttia: