Mascarpone-puolukkapiirakka

"Mä en oo äiti koskaan syönyt näin hyvää piirakkaa!". Toi lause kertonee kaiken. Tää on huippuohje ja jos vaan pidät puolukasta, niin täsä joulunpunaista piirakkaa joulun odotukseen. Voisin sanoa, että mielestäni tylsin vaihe vuodenkierrossa on täällä ja silloin alan oikeasti jo kaipaamaan joulunodotusta. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan kaamosmasennuksen oireita itsessäni. Mielialani on periaatteessa ihan hyvä, mutta väsymys ja aloitekyvyttömyys ovat huipussaan. Voisin vaan hiihdellä kotona tekemättä mitään ja pukeutuneena joogaverkkareihin ja villasukkiin. Olen sentään tänä syksynä löytänyt haravoinnin, josta imen edes hiukan väriterapiaa ja keltaisen sävyjä tässä harmaassa ajassa. Meillä on siis iso korttelipiha, jonka varastosta olen hakenut useana iltapäivänä haravan ja huhkinut samalla, kun Helmi on ulkoillut päiväkodin jälkeen. Koska olen perimmiltäni positiivinen luonne, niin pakko todeta tähän, että on tässä harmaudessa puolensa, kun kommittiin päiväunille koko perhe ja sain lämmitellä torkkupeiton alla mieheni kainalossa. Voisiko jotkut ruuat piristää syksyä? Itse huomasin tekeväni illalliselle porkkanaraastetta, koska kaipasin just voimakkaita lämpimiä värejä.

Pohja:
150 g voita
1,25 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1,5 dl maitoa
1 pss vanhan ajan vaniljakastikeainesta
250 g mascarponejuustoa
puolukoita
1 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastepuolukoita
3 rkl siirappia
n. 0,5 tl jauhettua kardemummaa

Vaahdota voi ja sokeri keskenään, lisää muna. Lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan.

Sekoita vaniljakastikeaines maitoon ja sekoita vispilällä. Anna tekeytyä jääkaapissa 10 minuuttia, jonka jälkeen sekoita vaniljatahnaan mascarponejuusto. Levitä vaniljatäyte piirakan pohjan päälle. Lisää täytteen päälle puolukat (jotka on pyöritelty perunajauhoissa, mikäli käytät pakastepuolukoita) ja lopuksi lorauta tasaisesti päälle siirappia ja kardemummaa. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia.

Kommentit