Karpalo-kinuskipavlova

Jostain joululehdestä jäi mieleen kuva, jossa pavlova oli täytetty karpaloilla ja kinuskilla. Pavlovasta on tullut yksi meidän suosikkeja, koska se on niin helppo valmistaa ja aivan sairaan hyvää. Sävelsin sitten oman pavlova ohjeeni pohjan, lisäsin päälle kermaa ja pakastettuja karpaloita. Lisäksi valmistin kinuskikastikkeen, jota lorautin päälle kuumana. Vinkkinä seuraavaan kertaan. Kastike kannattaa jokaisen lorautella karpaloiden päälle itse, sillä se jähmettyy niin nopeasti kylmien karpaloiden päälle, että muuten kylmän ja kuuman liitto jää kokematta. Erittäin näyttävä ja omaan makuuni sopiva jälkiruoka, joka meillä tarjottiin loppiaisen illallisen päätteeksi.

Meillä alkuvuosi tuo tullessaan kahden yön kylpyläreissun koko perheen kanssa. Joulun alla kyselimme Helmiltä joululahjatoiveita. 2-vuotias osasi toivoa hotellia, joten isi oli sitten hommannut kylpyläloman koko peheelle lahjaksi. Haikon kartano odottaa siis meitä muutaman viikon päästä. Me muuten päätimme jättää tänä vuonna aikuisten joululahjat ostamatta, kun kaikki satsasimme joululomaan Lapissa. Miehen kanssa vähän lipsuttiin ton hotellin suhteen. Lisäksi hommattiin yhteinen illanvietto Casinolla ja odottipa minua Lapissa lahjakortti kauneushoitolaankin :) Mutta muiden aikuisten kohdalla sopimus piti. Lapset ne nautti lahjoistaan kyllä silminnähden. Itse olen aina inhonnut sitä tavarapaljoutta, jota lapset saavat ja halusinkin omalta osaltani pitää Helmin lahjat kohtuullisina ja siinä onnistuttiin. Kun Helmi kasvaa, niin haluaisin pitää saman ohjenuoran kuin itsellänikin on ollut; vanhemmilta yksi isompi paketti ja sitten jotain pientä ja tarpeellista. Tärkeintä on oppia arvostamaan lahjojaan, yhteistä oloa ja rauhoittumista jouluun.

Pavlova:
4 kpl valkuaisia
2 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl Maizena-jauhoja
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
3 dl kuohukermaa vatkattuna
2-3 dl jäisiä karpaloita

Kinuskikastike:
1 dl kuohukermaa
0,75 dl sokeria
1 rkl fariinisokeria
1 rkl siirappia
1 rkl voita

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vatkaa valkuaiset ja sokeri tymäkäksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa vaikka kääntäisit sen väärinpäin. Lisää joukkoon muut aineeet ja sekoita hyvin.  Kaada valkuaisvaahto leivinpaperille ja tee siitä ympyränmallinen "pesä", halkaisijaltaa n. 20 cm. Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja paista marenkia siinä 60 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja tee sillä aikaa kinuskikastike ja vatkaa kerma.

Laita paksupohjaiseen kattilaan kerma ja sokerit. Keitä hiljalleen n. 10 minuuttia ja lisää nokare voita joukkoon. Kinuskikastike on valmis. Vatkaa kerma ja kaada vatkattu kerma marenkipohjan päälle. Lisää päälle kylmät karpalot ja kaada kinuskikastike joko karpaloiden päälle tai tarjoiluastiaan, josta jokainen voi kaataa itse oman annoksensa päälle kinuskia.



Kommentit