Appelsiini-mangojuustokakku

Pääsiäinen on jo melkein ohi, joten tämä keltainen kakku tulee vähän jälkijättöisesti. Meillä on pitänyt haipakkaa koko pääsiäispyhien ajan. Pitkäperjantaina saimme nauttia valmiista ruuasta Helmin mummin luona Ruoholahdessa yhdessä koko uusioperheen kanssa. Helmillä on saman ikäinen "serkku" mummin miehen puolelta ja tytöillä olikin meno päällä.

Lauantaina vietimme Helmin vaarin syntymäpäiviä Sammatin kievarissa, josta ostimme mukaan myös mainiota ruisleipää. Kievari sijaitsi vanhassa kansakoulussa ja tarjosi perinteistä kotiruokaa lounasbuffeen muodossa. Jos liikutte siellä suunnalla, niin voimme suositella jo kivan miljöön takia. Vieressä on muuten uimaranta, jos kesällä haluaa ensin pulahtaa järveen ja sen jälkeen ruokapöytään. Sunnuntaina juhlittiin kummipojan 4-vuotis syntymäpäiviä ja tänään tätä kakkua tulevat maistelemaan toiset isovanhemmat. Appiukon avustuksella haemme myös Helmille jatkettavan lastensängyn hänen omaan huoneeseensa. Muutto pois äidin ja isin huoneesta omaan huoneeseen siis lähestyy... Helmin huoneen sisustusta on nyt laitettu kuntoon ja hakusessa on oikeastaan enää jokin kiva kattolamppu nykyisen tylsän plafondin tilalle. Niin ja kivoja tauluja pitäis saada seinille.


Kuvassa leivotaan kääretorttua, mutta leipomishommissa kuitenkin. No mutta... siihen kakkuun. Ohje on peräisin Kinuskikissalta, mutta vähensimme liivatteen määrää, koska emme ole sen ystäviä ja kakku hyytyy vähemmälläkin. Kyseisen "liivatekammon" takia jätimme myös kiilteen tekemättä ja korvasimme sen vauvojen mangososeella, joka toimii hyvin kiilteen tilalla. Kakun maku oli pehmeä eikä liian makea, mutta ehkä ainakin aikuiseenmakuun olisi kaivattu jotain ekstraa, ehkä loraus jotain sitruslikööriä olisi tehnyt terää. Meillä kakku tehtiin vähän isompaan irtopohjavuokaan, joten normaalisti kakku on korkeampi.

Pohja:
200 g Domino-keksejä
50 g voita

2 appelsiinin kuoriraaste
1 dl vastapuserrettua appelsiinimehua
3,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g appelsiinituorejuustoa
2 prk vauvojen mangososetta
5 liivatelehteä

Päälle:
2 prk mangososetta
pääsiäiskarkkeja, hopeakuulia... jne.

Tee ensin pohja. Murskaa keksit joko käsin tai monitoimikoneella. Sulata voi ja lisää sulatettu voi keksimurujen sekaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada irtopohjavuoan päälle. Me käytämme aina leivinpaperia pohjan alla, jolloin kakku irtoaa kätevämmin. Painele muruseos pohjan päälle ja laita pohja jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta kuori kevyesti. Puserra appelsiineista 1 dl mehua. Mehu käytetään liivatteiden sulattamisen nesteenä. Vaahdota vaniljakastike ja lisää sen joukkoon kuoriraaste sekä tuorejuusto ja mangosose. Sekoita tasaiseksi. Puserra liivatelehdista huolellisesti kaikki vesi pois ja keitä appelsiinimehu kiehuvaksi. Lisää liivatteet kiehuvan nesteen joukkoon ja sekoita. Anna jäähtyä hetki, jonka jälkeen sekoita neste täytteen joukkoon ohuena nauhana. Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Levitä mangosose kakun päälle ja koristele karkeilla.

Kommentit