Lanttulaatikko

Blogissa on ollut viime aikoina hiljaista. Ollaan valmisteltu joulua leipomalla piparkakkutalo, hirmuisesti pipareita ja torttuja, juotu useita litroja glögiä sekä askarreltu joulukortteja. Naispuolinen Kanelibasilika käväisi myös muutaman päivän reissulla Berliinissä, josta mieleen jäi valtavan kokoinen Wienerleike ja muutenkin isot annokset.

Jouluaattona saamme joulupöytään yhteensä neljän sukupolven edustajia. Oman perheemme lisäksi lapsemme vaari ja isovaari saapuvat juhlistamaan joulua. Isovaari on jo kunnioitettavassa 93-vuoden iässä, joten erityisen onnellisia olemme hänen saapumisestaan. Tämä kun voi olla viimeinen kerta, jolloin lapsemme saa nauttia hänen seurastaan joulunaikaan. Meillä ei paisteta kinkkua, sillä ainoastaan vaari syö sianlihaa. Hänelle hommataan pari siivua valmista sikaa. Laatikoista teemme itse lanttulaatikon ohella imelletyn perunalaatikon, josta postaamme myöhemmin. Alkupalapöytään hommaamme tarjottavat pääasiassa Stockan Herkusta, sillä aika on kortilla ja en halua sitä tunnelmaa kotiin, että äiti on kiukkuinen kaikesta ruuanlaitosta ja siivoamisesta johtuen.

Jos muuten pohdit joulupöydän jälkiruokaa, niin tässä ihan huippu jäädykeohje, jonka voi tehdä joko karpaloista tai puolukoista.

1 kg lanttusosetta
2 dl kermaa
1 dl korppujauhoja
50 g sulatettua voita
½ dl siirappia
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää

Pinnalle:
korppujauhoja
voita

Jos käytät pakastettua sosetta, anna lanttusoseen sulaa jääkaapissa yön yli. Kaada kulhoon kerma ja sekoita joukkoon korppujauhot. Sekoittele, kunnes korppujauhot alkavat turvota. Lisää turvonneisiin korppujauhoihin lanttusose, sulatettu voi, muna, siirappi ja muut mausteet. Sekoita hyvin vaikka sähkövispilän avulla, ettei korppujauho jää paakuiksi. Kaada seos voideltuun vuokaan. Painele lusikalla soseen pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.

Kommentit