Bernaisekastike

Teimme viikonloppuna jälleen ihanaa pavlovaa. Tällä kertaa mansikoiden ja viinirypäleiden kanssa. Kehuja tuli jopa ihmiseltä, joka ei lähtökohtaisesti pidä marengista. Pavlovasta jäi yli keltuaisia, niinpä päätimme tehdä bernaisekastiketta, joka tekotavaltaan muistuttaa kovasti hollandaisea. Hyvä vinkki on ottaa kattila pois liedeltä siinä vaiheessa, kun lisää voita kastikkeeseen. Näin estetään mahdollinen juoksettuminen. Tarjolla oli myös uusia perunoita Ruotsista sekä paistettua nieriää. Ja hyvää oli.

1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl vettä
4 keltuaista
175 g voita
2 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
suolaa
valkopippuria
tilkka sitruunamehua

Kastike valmistuu nopeasti ja se ei kestä odottamista. Valmistele siis muut tarjottavat ruuat jo melkein valmiiksi, kun aloitat kastikkeen valmistamisen. Hienonna rakuuna valmiiksi ja kuutio voi pieneksi kuutoiksi. Laita paksupohjaisen kattian pohjalle vesi ja valkoviinietikka. Lämmitä niitä hetki ja lisää joukkoon keltuaiset. Vatkaa vimmatusti vispilällä ja odota, että keltuaiset alkavat saostua. Tässä vaiheessa ota kattila pois liedeltä ja ala lisäilemään voi kuutioita kastikkeeseen. Sekoita koko ajan vispilällä. Kun voi on sulanut joukkoon, mausta rakuunalla, suolalla ja valkopippurilla. Lopuksi puserra joukkoon hitunen sitruunamehua. Tarjoa heti lihan, kalan tai kanan kanssa.

Kommentit