5 sipulin sipulikeitto

Laskiaissunnuntaita vietetään huomenna, mutta hernekeitto antaa edelleen odottaa itseään. Sen sijaan valmistimme toista talviklassikkoa Jamie Oliverin ohjetta mukaillen. Päivällä televisio on harmittavan usein päällä ihan vaan taustalla. Muutama päivä sitten televisio suolsi Jamie Oliverin keittiössä-ohjelmaa, jossa maestro valmisti brittihenkistä sipulikeittoa. Sitä siis kokeilemaan. Jotenkin tää ihastuttava ruoka olis kaivannu hiihtolenkkiä ennen syömistä... sen verran tanakkaa kamaa tämä keitto on. Suositellaan siis hikiliikunnan jälkeen kylmänä pakkaspäivänä. Ja tulosta nautittaessa ei voi todeta muuta kuin, että on se Jamie vaan loistava reseptien kehittelijä. Tästä riittää pääruuaksi 3:lle ja alkupalaksi varmaan n. 5:lle henkilölle.

pala voita
reilu loraus oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
puoli kourallista tuoreita salvianlehtiä
2 kpl isoja  punasipuleita
2 kpl salottisipuleita
2 kpl isoja keltasipuleita
100 g purjoa
merisuolaa rouhittuna
mustapippuria
1 l kasvislientä
vaaleaa leipää siivuina
100 g raastettua cheddarjuustoa

Valmistele ensin sipulit valmiiksi. Kuori ja siivuta valko-, puna-, salotti- ja keltasipulit. Pese ja siivuta purjo. Laita kattilan pohjalle reilu pala voita ja reipas loraus oliiviöljyä lämpenemään. Pyöräytä valkosipulsiivuja ja tuoretta salviaa rasvassa. Lisää siivutetut sipulit ja laske levyn lämpötila miedoksi. Tarkoituksena on, että sipulit eivät tummuisi vaan pehmentyisivät rauhassa hautuen. Pyörittele sipuleita hetki rasvassa, lisää suolaa ja pippuria sekä laita kattilan kansi pääle. Anna hautua kannen alla miedossa lämmössä n. 30 minuuttia. Ota kansi pois ja sekoittele sipuleita ja anna hautua vielä ilman kantta 20 minuuttia. Tässä ei kannata lintsata, sillä sipulit saavat hitaalla ja miedolla haudutuksella mukavan makean maun itsestään esille.

Kun sipulit ovat hautuneet yhteensä n. 50 minuutin ajan, on aika lisätä 1l kasvislientä joukkoon. Tässä kohtaa kannattaa myös laittaa uuni päälle täysille grillivastusta hyödyntäen, jos sellainen löytyy. Anna keiton poreilla hiljaksiin vielä 15 minuuttia ja maista suolan ja pippurin määrät. Lisää tarvittaessa.

Leikkaa leivät siivuiksi ja paista niitä paistinpannulla oliiviöljyssä molemmin puolin rapeiksi. Kaada keitto valmiiksi uuninkestäville lautasille. Aseta leipäpala/palat keittolautasen päälle ja ripottele vielä leipien päälle reilusti cheddarraastetta. Koristeeksi vielä muutama salvianlehti. Laita keittolautaset uunin ylätasolle muutamaksi minuutiksi, jotta juusto sulaa ja saa väriä. Nauti hyvän valkoviinin kanssa.

Kommentit

Kanelibasilika sanoi…
Kiitos! Ja vitsi kun on hyvää!