Lihamureke


Meillä kolmekymppisillä on ilmeinen retrobuumi, sillä viime aikoina on sekä netissä että ystävien puheissa nousseet esille klassiset lapsuuden ruuat. Yksi näistä herkuista on lihamureke, jota voi halutessaan varioida mielin määrin lisäämällä taikinaan erilaisia täytteitä ja mausteita. Meillä tätä on tehty viimeksi yli 15 vuotta sitten kotitaloustunnilla. Ihan harmitti, kun tätä maisteli, ettei ole useammin tullut tehtyä. Kaiken a ja o on tietysti laadukas jauheliha ja sitä saa Hakaniemen hallista.

500 g naudan paistijauhelihaa
½ sipuli
1 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
1 muna
2 tl suolaa
1 maustemitta mustapippurirouhetta
1 maustemitta valkopippuria
vajaa 1 maustemitta jauhettua paprikaa
vajaa 1 maustemitta kuivattua basilikaa

Hienonna sipulit ja paista niitä hetki pannulla, kunnes ovat pehmenneet. Lisää sipulit, kerma, muna ja korppujauhot jauhelihan joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta mureketaikina ja anna taikinan vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin. Muotoile takinasta uunivuualle pötkylä ja paista mureketta uunissa 225 asteessa n. 45 minuuttia. Vuokaan voit paloitella lisukkeeksi esim. porkkanoita, jotka kypsyvät samalla kertaa lihan kanssa. Tarjoile esimerkiksi herkullisen sienikastikkeen kanssa.

Kommentit

Vilukissa sanoi…
Meidän isä laittoi lapsuudessamme murekkeen sisälle perinteistä herne-maissi-paprikaa tai esim. kananmunaa... mmmm, että oli hyvää vaikka olikin tuommosta ei niin erikoista kotiruokaa. Mut isä osas maustaa sen lihan :)
Kanelibasilika sanoi…
Kanamuna kuullostaa mielenkiintoiselta täytteeltä. Meillä seuraavaksi kokeillaan täyttää mureke aurinkokuivatuilla tomaateilla ja fetalla. Oli täytteenä mitä vaan tai sit ihan basic mureke, niin hyvää on!