Kesäinen marjakakku

Nyt kaikki valokuvat sivuillamme ovat meidän itse ottamia. Vaihdoimme blogin ylä- ja alareunoissa olevat kanelibasilikan valokuvat oman parvekkeemme tuotoksiin. Tällä hetkellä parvekkeemme kukoistaa muidenkin kasvien osalta hienosti. Tomaatit kukkivat ja jopa uusin kokeilumme munakoiso on tehnyt pienet hedelmänalut. Jo viime vuoden keväällä aloitettu sitruunaruohon kasvatus alkaa vihdoin tuottaa hedelmää, sillä kasvi rehottaa ruukussaan ihan valtoimenaan. Talvella kasvi näytti surkuhupaisalta rikkaruoholta keittiön ikkunalaudalla. Vain hurja itsehillintä esti sen, ettei sitruunaruoho tuolloin joutunut bioroskikseen. Ehkä syksyllä saamme tehtyä siitä thaimalaista ruokaa. Tässä postauksessa myös vähän kuvia parvekkeeltamme.



Tänään valmistui kesäinen kakku mansikoista ja pensasmustikoista. Kakku vietiin ihanien työkavereitten maisteltavaksi, sillä toisen Kanelibasilikan työt ovat toistaiseksi ohitse. Isohkon mahan ja varsin tukalaksi käyneen olon kanssa työnteko kävi mahdottomaksi jo vähän ennen virallista äitiyslomaa. Työkavereita olisi tehnyt mieli hemmotella enemmänkin, koska on ollut onni olla raskaana työpaikassa, jossa tehdään töitä raskaanaolevien ja vauvojen kanssa. Kukaan ei ole näyttänyt pahaa silmää, kun olen lekotellut työhuoneen sohvalla tai ollut muuten vaan täysin poissaoleva ja huonosti motivoitunut erilaissa kokouksissa. Päinvastoin, välillä sai jopa hillitä "hössötystä", jota kokeneet kollegat harrastivat kuulleessaan raskaudesta. Mutta nyt ei taipunut muuhun kuin tämän kakun leipomiseen.

Pohja:
4 munaa
vajaa lasillinen sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
vajaa lasillinen luomu vehnäjauhoja

Väliin:
kostutus Spritellä
1 l tuoreita mansikoita lohkottuna
murskattuja marengin paloja
1 prk Valion vaniljarahkaa tai paksua vaniljakastiketta
vähän kermavaahtoa (meillä on 1 dl kuohukermaa)

Päälle:
Kermavaahtoa, jota voi maustaa vaniljasokerilla sekä lemon curd tahnalla (meillä 2 dl kuohukermaa)
1 l tuoreita mansikoita
pensasmustikoita
mintunlehtiä
orvokin kukkia
Fazerin Marianne crush-rakeita

Vaahdota munat ja sokerit erittäin tiiviiksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun saat vaahtoa tiputtaessasi sen pysymään taikinanvaahdon pinnalla jonkun aikaa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää seos vaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa n. 20-30 minuuttia uunin alaosassa. Jos kakun pinta uhkaa tummua liikaa, laita leivinpaperiarkki sen päälle. Kakun kypsyyden voit kokeilla tulitikulla. Paina tikku kakun keskiosasta läpi ja mikäli tikkuun ei jää taikinaa, on kakku valmis. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Me teimme pohjan valmiiksi jo edellisenä päivänä ja kostutimme sen spritellä. Myös mansikat  ja vaniljarahka aseteltiin väliin jo edellisinä iltana, jotta kakku ehtii vetäytyä eikä ole liian kuivaa. Aamulla sitten murskatiin väliin vielä marengin paloja. Marenki sulaa nopeasti kakun väliin, joten tämä osuus kannattaa tehdä vasta vähän ennen tarjoilua, jos haluaa, että marenkipalat ovat rapeita.

Päälle vielä toinen puoli kakusta, jonka päälle ladottiin vaniljasokerilla maustettua kermaa. Me pidämme siitä, että kerma maistuu kunnolla vaniljalle, joten sokeria taisi mennä noin parin teelusikallisen verran kerman joukkoon. Ja vaniliinisokerin voit heittää menemään. Se on teollista moskaa eikä missään tapauksessa vastaa vaniljasokeria. Lemon curdia ei löytynyt meidän lähikaupoista, mutta uskoisin sen tuovan tosi kivan maun kermavaahtoon. Loppukoristuksella marjojen kanssa voit sitten toteuttaa luovaa puoltasi. Tosi hyvää ja raikasta tästä tuli!

Sitruunaruoho:


Ja kiitos vielä ihanille kollegoille ja nähdään työnmerkeissä sitten joskus...

Kommentit