Kasvismoussaka


Kuten ehkä aiemminkin on käynyt ilmi, munakoiso on meidän kaveri. Kaappiin oli taas ilmestynyt ties mistä pari pulleaa munakoisoa, joten pitihän niistä jotain valmistaa. Tavoitteeksi otettiin eräänlainen kasvismoussaka. Tämä moussakamme on perin yksinkertainen versio, mikä on meidän mielestämme hyvä, koska silloin munakoison mieto mutta mainio maku pääsee esiin. Tämä ruoka käy hyvin lisukkeeksi tai yhtä lailla pääruuaksi, jolloin seurana voi tarjota raikasta salaattia.

Muuten, pitäisi olla tietysti itsestään selvää, mutta kannattaa olla varovainen äskettäin teroitettujen keittiöveitsien kanssa leikatessaan munakoisoa. Kanelibasilikan miespuolinen kokki ei tätä tänään muistanut ja tuloksena oli ilkeä haava pikkusormeen. No, aika parantaa jne. Ja vaikka jäisi pieni arpi niin onpahan sitten yksi uusi muisto keittiörintamalta.

Ainekset:
2 munakoisoa (yhteensä vajaa kilo)
pari isoa porkkanaa
1 sipuli
500 g paseerattua tomaattia
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 muna
valkopippuria
paprikajauhetta
suolaa (tai yrttisuolaa)
oliiviöljyä
ricotta-juustoa

Pese munakoisot ja viipaloi ne pitkittäissuunnassa alle sentin paksuisiksi siivuiksi. Voit itkettää munakoisot, jos epäilet, että niiden maku on liian voimakas. Sirottele siis suolaa siivujen päälle ja anna suolan imeä nestettä noin varttitunnin ajan. Pyyhi tai huuhdo suolavesi pois siivuista ja kuivaa ne. Paista siivuja sitten muutama minuutti molemmin puolin pannulla oliiviöljyssä, jotta siivut pehmenevät.

Pilko porkkanat vinosti niin, että siivuista tulee isoja mutta melko ohuita. Silppua sipuli pieneksi. Kuullota sipulia hetki pannulla öljyssä ja lisää sitten paseerattu tomaatti. Mausta suolalla, paprikajauheella ja valkopippurilla. Valkopippuria kannattaa lisätä varovasti ja maistellen. Tarkoitus on, että pippuri maistuu, mutta ei toki liikaa. Anna kastikkeen porista joitakin minuutteja.

Valmista valkokastike. Sulata kattilassa muutama ruokalusikallinen voita miedolla lämmöllä. Lisää jauhot joukkoon vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää sitten lämmitetty maito samoin vähitellen ja koko ajan sekoittaen, jotta kastikkesta tulee tasainen. Tarvittaessa keittele sekoitellen muutama minuutti, jotta kastikkeesta tulee paksuhkoa. Vatkaa muna ja lisää se kastikkeeseen hyvin sekoittaen. Mausta kastike valkopippurilla ja suolalla.

Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisosiivuja, porkkanasiivuja ja tomaattikastiketta. Lisää viimeisten munakoisojen päälle valkokastikekerros. Päällimmäiseksi voi vielä tehdä murustetusta ricotta-juustosta kerroksen. Laita 175-asteiseen uuniin alatasolle n. 45 minuutiksi. Pintaa voi suojella palamiselta peittämällä vuoan leivinpaperilla.

Kommentit

Tuli oikein maukasta ruokaa tällä ohjeella. Itse tein valkokastikkeen vielä gluteenittomana ja maidottomana :) Ainoa, jota kaivattiinaterialle oli hiilihydraatit, joten seuraavalle aterialle keitin vähän riisiä kaveriksi!
Kanelibasilika sanoi…
Kiva kuulla! Pitääpä kokeilla itsekin pitkästä aikaa!
Kanelibasilika sanoi…
Kiva kuulla! Pitääpä kokeilla itsekin pitkästä aikaa!