perjantai 2. huhtikuuta 2010

Tom yam kung

Tom yam -keitto on phad thain ohella varmasti yksi tunnetuimmista thaimaalaisen keittiön herkuista. Keitossa yhdistyvät tulisuus, happamuus ja suolaisuus. Höyryävä ja voimakas keitto sopii erityisen hyvin lämmittämään talven keskellä, vaikka thaimaalaiset eivät keittoaan ole varmaan kehittäneetkään siihen tarkoitukseen. Meitä keitto lämmitti mukavasti, kun olimme asettautuneet Joutsenon mökille pääsiäisen viettoon. Kahdenkeskinen aika hyvin varustellussa mökissä on luksusta; tästä mahdollisuudesta kiitokset lähtevät Italiassa viinimatkalla oleville perheenjäsenille.

Ainekset:
2 kortta sitruunaruohoa
thai kalakastiketta ja/tai kasvisliemifondia
pieni sipuli
pari pientä tomaattia
pieni pala galangaa (tai inkivääriä)
pieniä chilipaprikoita
chilijauhetta
2-3 kaffir-limen lehteä
n. 100 g herkkusieniä (tai shiitake-sieniä)
pari kourallista kuorittuja ja kypsiä keskikokoisia ravunpyrstöjä
n. 2-3 rkl thai chilitahnaa (nam prik pao, sisältää mm. öljyä, chiliä ja katkarapua)
n. 2 rkl tamarinditahnaa
1 lime
tuoretta korianteria

Leikkaa sitruunaruohoista paksu alaosa pois ja poista kerros kuorta. Leikkaa ruohot parin sentin paloiksi vinottain ja riko paloja hieman lyömällä niitä sopivalla tylpällä esineellä. Kuori ja leikkaa galangasta noin 5 ohutta siivua. Leikkaa sipuli lohkoiksi ja tomaatti puolikkaiksi lohkoiksi. Leikkaa herkkusienet neljäsosiksi ja chilipaprikat kahtia.

Kaada litra vettä kattilaan, mausta fondilla ja/tai kalakastikkeella niin, että liemestä tulee melko suolainen. Lisää sitruunaruohopalat, kiehauta ja anna muhia hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Poista sen jälkeen suurin osa sitruunaruohoista. Lisää liemeen sipulit, chilipaprikat, galangasiivut ja kaffir-limen lehdet. Anna kypsyä pari minuuttia ja lisää sitten sienet, chilitahna ja tamarinditahna. Maistele ja lisää tahnoja ja chilijauhetta maun mukaan. Keiton on tarkoitus olla hyvin tulinen mutta tulisuuden, happamuuden ja suolaisuuden tulisi olla tasapainossa.

Kiehauta ja anna kypsyä hiljalleen pari minuuttia. Lisää lopuksi tomaatit ja ravut, anna kuumeta minuutin ja nosta pois levyltä. Lisää vielä limen mehua vähän kerrallaan ja maistellen sopivaa happamuutta hakien. Lisää reilusti korianteria, sekoita ja tarjoile heti.

0 kommenttia: