lauantai 24. huhtikuuta 2010

Punainen tofu-rapucurry

Aamupäivästä tuli käytyä Lapsimessuilla Messukeskuksessa. Pääsymaksua kyseiseen tapahtumaan ei onneksi tarvinnut maksaa, sillä 13 euron hinta pelkästä astumisesta "mainosmaailmaan" tuntui kyllä kohtuuttomalta. Mainostamisestahan messuissa on kuitenkin kyse. Mutta vilinää ja vilskettä tuosta pääsymaksusta huolimatta riitti. Parasta sisältöä olivat luennot ja pienten yksityisten vaateliikkeiden tuotteet. Ihania retrobodyja oli mukava hipelöidä ihan livenä eikä netin sivujen kautta. Työn puolesta on tullut käytyä messuilla aiemminkin ja tänä vuonna täytyy sanoa, että taantuma oli iskenyt ns. ilmaisnäytteisiin. Niitä kun ei juuri ollut tarjolla. Kaiken kaikkiaan; ilman näitäkin messuja voi elää, mutta jos ilmaiseksi pääsee, niin miksipä ei uhmaisi taaperoikäisten ja vaunukansalaisten muodostamaa joukkoryysistä. Lehmän hermot vain mukaan..

Tämän päivän ruuassa currytahna on luonnollisesti tärkein ainesosa. Curryn pitäisi olla maultaan tasapainoinen ja täyteläinen. Toki tahnaa voi myös korjata lisäämällä oman maun mukaan lisää mausteita; punainen currytahna sisältää ainakin chiliä, galangaa, sitruunaruohoa, korianteria, valkosipulia, sipulia, katkaraputahnaa ja kaffir-limeä. Se on siis melkoinen kokonaisuus, missä tasapainon hakeminen on monimutkainen juttu. Todellinen thai-intoilija valmistaisi tahnan itse, ehkä mekin vielä joskus, mutta toistaiseksi olemme tyytyneet kaupan valmiisiin vaihtoehtoihin. Varsinkin kun olemme löytäneet tahnan, joka miellyttää meitä. Kyseessä on Lobo-merkkinen tahna, jota saa ainakin Kolmannen linjan aasialaiskaupasta (Aseanic Trading).

Päivän ruuaksi harkittiin ensin parsaa ja hollandaise-kastiketta mutta päätettiin sittenkin siirtää se huomiselle. Katsotaan huomenna, onnistuiko hollandaise :)

Ainekset:
15-20 isoa kypsennettyä ravunpyrstöä
200 g kiinteää tofua
porkkana tai pari
puolikas punainen paprika
kiinankaalia
öljyä
hyvää punaista currytahnaa
3-4 dl kookosmaitoa
kalakastiketta
muutama kaffir-limen lehti murskattuna
tuoretta korianteria

Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi pitkiksi siivuiksi. Leikkaa myös paprika ohuiksi siivuiksi. Silppua kiinankaali suikaleiksi ja pilko tofu kuutioiksi. Kypsennä ravut paistamalla, jos ne ovat raakoja. Siirrä ne sitten odottelemaan. Voit myös poistaa kypsistä ravuista kuoret, jotta syöminen on helpompaa.

Uppopaista tofukuutioita kattilassa kuumassa öljyssä joitakin minuutteja, jotta ne saavat väriä ja kiinteän pinnan. Siirtele kuutioita paistaessa, jotta ne saavat hyvän pinnan joka puolelta eivätkä tartu toisiinsa kiinni. Nosta valmiit tofukuutiot lautaselle talouspaperin päälle valumaan ylimääräiset öljyt pois. Uppopaistaessa öljyn tulisi olla noin 180-asteista. Varo ylikuumentamista ja pidä kattilan kansi valmiina varmuuden vuoksi. Alilämpö taas toisaalta saa tofupalat imemään tarpeettoman paljon öljyä. Ja muistathan, että keitinrasva pitää hävittää esim. muovipulloon pakattuna roskiksessa. Älä siis kaada sitä viemäriin!

Kuumenna kasari ja sekoita siinä tasaiseksi 2,5 dl kookosmaitoa ja punaista currytahnaa. Maistele ja lisää tahnaa maun mukaan. Tarkoitus on saada aikaan vahva ja melko tulinen maku, joten tahnaa voi laittaa melko paljon, riippuen tahnan vahvuudesta. Muutaman minuutin paistamisen jälkeen lisää porkkanat. Lisää myös vielä noin desi kookosmaitoa ja sekoita. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla noin 5-10 minuuttia. Lisää sitten mukaan paprikat ja kiinankaali sekä tofukuutiot. Lisää tarvittaessa vähän vettä, jos koostumus alkaa mennä kovin paksuksi.

Anna kypsyä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Mausta maistellen kalakastikkeella, murskatuilla kaffir-limen lehdillä ja tuoreella korianterilla. Lisää ravut, sekoita, kuumenna ja tarjoile riisin kanssa.

0 kommenttia: