tiistai 30. maaliskuuta 2010

Kasvis-couscous


Arki-iltaisin Kanelibasilikan taloudessa harvemmin jaksetaan kehitellä kovin työläitä tai pikkutarkkaa puuhastelua vaativia ruokalajeja. Tämä couscous valmistuukin sangen omatoimisesti kasarissa hiljalleen kypsyen, vaikka aikaa se toki vaatii. Valmistuksen tärkein osuus on maustaminen, johon pitää käydä rohkeasti ja omaa makuaistia hyödyntäen.

Ainekset:
2,5 dl couscousia
oliiviöljyä
sipuli
pari kynttä valkosipulia
pala lanttua
pari porkkanaa
pieni kesäkurpitsa
100 g feta-juustoa
200 g kik-herneitä (purkista)
kurkumaa
korianteria
kanelia
chilijauhetta
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa

Pilko sipuli ja valkosipuli isoiksi paloiksi. Kuori lanttu ja porkkanat. Pese kesäkurpitsa. Pilko kasvikset paloiksi. Palat voi jättää melko isoiksi, mutta silloin on syytä varautua pidempään kypsytysaikaan. Kuutioi feta-juusto. Huuhtele ja valuta kik-herneet. Tässä käytimme purkitettuja kik-herneitä, koska ne voi käyttää heti eivätkä vaadi pitkää kypsennystä. Kuivattuja pitää ensin liottaa yön yli ja kypsennysaikakin on pidempi.

Pyörittele sipuleita hetken aikaa oliiviöljyssä kasarissa tai kattilassa. Lisää sitten kovat juurekset, desi vettä ja mausta kurkumalla, korianterilla, kanelilla, chilillä, mustapippurilla ja suolalla. Mausteiden tarkkoja määriä on vaikea antaa, sillä tämä meni näppituntumalla, maistellen ja vähitellen lisäillen. Suosittelemme joka tapauksessa käyttämään mausteita vapautuneesti! Toki chilin kanssa sopii olla varuillaan, jos ei halua kovin polttavaa lopputulosta.

Anna juuresten kypsyä kannen alla kunnes pehmenevät hieman. Lisää sitten kesäkurpitsapalat ja anna taas kypsyä hyvän aikaa, kunnes juurekset alkavat olla purtavan pehmeitä. Lisää kik-herneet.

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä näin: mittaa reipas 2,5 dl vettä kattilaan ja lisää reipas loraus öljyä sekä 1 tl suolaa. Kiehauta vesi, nosta kattila pois kuumalta levyltä ja kaada sekaan couscous-jyvät. Sekoita niin, että couscous on tasaisesti vedessä. Peitä kannella kahden minuutin ajaksi. Lisää sitten couscousien joukkoon nokare voita haarukalla sekoitellen niin, että jyvät pysyvät mahdollisimman irtonaisina.

Tarkista vielä kasvisten maku ja kypsyys. Lisää feta-juustokuutiot ja lämmitä hetki. Kaada couscous isolle lautaselle, kaiva keskelle kuoppa ja kaada kasvikset siihen. Koristele lehtipersiljalla.

0 kommenttia: