torstai 25. helmikuuta 2010

Sardiinispagetti

Tämänpäiväinen pastakastikkeemme sai innoituksen maukkaasta italialaisesta sugo alla puttanesca -kastikkeesta. Kyseinen kastike tarjoillaan useimmiten spagetin kanssa. Spaghetti alla puttanesca kääntyy kivasti suomeksi huoran spagetiksi. Tosin tällä nimellä sitä tuskin tarjoillaan monessakaan Suomen italialaisista ravintoloista.

Tavallisesti kastikkeen maku syntyy kapriksien, oliivien ja valkosipulin lisäksi anjoviksista. Tällä kertaa sattui silmään hieman toisenlainen resepti, jossa käytetään sardiineja. Sardiini ei ole niin voimakkaan suolainen kuin mausteliemestä makua imenyt anjovis, joten muita aineksia voi käyttää vielä vapaamielisemmin kuin yleensä.

(Lisäys jälkikäteen: tutkimme asiaa tarkemmin ja tajusimme, että puhuessaan anjoviksesta italialaiset tarkoittavat itse asiassa öljyyn säilöttyä sardellia, eivätkä sitä mausteliemessä uinutta kilohailia, jota pohjoismaissa kutsutaan anjovikseksi. Sardelli ja sardiini ovat kuitenkin eri kaloja. Oli miten oli, suosittelemme kuitenkin pohjoismaista anjovista myös pastakastikkeen pohjaksi, koska se antaa melkoisesti makua. Jos aivan oikeaan lopputulokseen pyritään, niin tuo italialainen anjovis eli sardelli olisi oikea valinta. Vaan kyllä tuo miedompi sardiinikin tuntuu sopivan.)

Ainekset:
spagettia
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
2 purkkia kuorittuja tomaatteja
reippaasti kapriksia (nuppuja)
reippaasti mustia oliiveja (maukkaita, esim. kalamata)
sardiinipurkki
oliiviöljyä
chilijauhetta
suolaa, mustapippuria
loraus balsamicoa

Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Valuta kapriksista suolavesi. Leikkaa oliivit kahtia. Kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä ja lisää sitten kaprikset. Pyörittele tovi ja lisää oliivit sekä hieman pilkotut tomaatit ja sardiinit. Mausta maistellen ja anna muhia miedolla lämmöllä 10-20 minuuttia. Sillä välin keitä spagetit runsaasti suolatussa vedessä. Kun spagetti on valmis, sekoita kastike valutetun spagetin joukkoon tai tarjoile erikseen. Tarjoillessa voit ripotella päälle lehtipersiljasilppua tai tuoretta basilikaa kuten meillä on yleensä tapana.

0 kommenttia: