Perunasoselaatikko

Eilen olimme toisen Kanelibasilikan äidin luona syömässä talvisia herkkuja; hernekeittoa kera kuuman punssin sekä pannukakkua marjojen ja kermavaahdon kanssa. Ruokapöydässä virisi keskustelu lapsuuden ruokalajeista, joita ei ole enää tullut valmistettua, kun on saanut itse päättää omista ruuistaan. Me olemme molemmat olleet ala-kouluikäisiä 80-luvulla ja tuolta ajanjaksolta ovat jääneet mm. maksalaatikko, veriletut, tilliliha, porsaankyljykset ja erilaiset lihakastikkeet kummittelemaan ajatuksiin sen verran ikävässä sävyssä, että näitä ruokia ei enää nähdä (ei ole nähty 15 vuoteen) Kanelibasilikan keittiössä.

Sitten löytyy niitä ruokalajeja, joita lämmöllä muistelee edelleen, mutta jostain syystä niiden valmistus on unohtunut "mielenkiintoisempien" annosten vallatessa tilaa keittiössämme. Ruokalajit ovat kansainvälistyneet huomattavasti ja siksi perusarkinen kasariruoka jää vähemmälle. Hyvinä ruokina lapsuudesta ovat jääneet mieleen jauheliha-perunasoselaatikko, kokonaisena grillattu broileri, jauhelihapihvit paistetun sipulin kera, erilaiset kiusaukset jne. Nyt fiilisteltiin ensin mainitulla perunasoselaatikolla. Meillä laitettiin perunamassa puoliksi; toisesta osasta tehtiin jauhelihalla jatkettua ja toisesta soijarouheella. Jos teet pelkästään toisen version tuplaa soijan tai jauhelihan määrä. Tästä määrästä riittää sitten isommankin perheen tarpeisiin.

n. 1kg Lapin puikulaperunaa (tai Rosamundaa)
½dl ruokakermaa (oli jäänyt jääkaappiin)
n. 1½-2dl luomu maitoa (tai jopa enemmän)
1½tl suolaa tai maun mukaan
4rkl voita
1 luomu muna
2 sipulia

Jauheliha:
250g paistijauhelihaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Soijarouhe:
1dl tummaa soijarouhetta
2dl vettä
½ kasvisliemikuutio
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria

korppujauhoja
juustoraastetta

Tee ensin perunamuussi. Kuori, pilko perunat pienemmiksi ja keitä ne kypsäksi. Kaada keitinvesi pois ja lisää joukkoon voi. Soseuta käsivatkaimella ja lisää joukkoon kerma ja maito. Muussin kuuluu olla löysää, sillä uunissa se jämäköityy. Lisää joukkoon suola, yksi kanamuna ja vatkaa muussi sileäksi. Maista ja tarkista maku.

Paista pilkotut sipulit pannulla pehmeiksi. Paista myös jauheliha ja mausta se mieleiseksi. Soijarouhetta keitetään kattilassa n. 5 minuuttia veden ja kasvisliemikuution kanssa. Kun soija on kypsynyt, mausta se vielä valkosipulilla ja pippurilla. Sekoita puoleen muussista jauheliha ja puolet sipulista ja toiseen puoleen soijarouhe sekä loput sipulit. Maista vielä, että maku on kohdallaan ja lisää tarvittaessa mausteita.

Jaa seokset kahteen eri vuokaan ja levitä pinnalle vielä korppujauhoja ja juustoraastetta. Paista 200 asteessa, n. 30 minuuttia. Tarjoile punajuurten kera. Kovin esteettiseksi ruuaksi ei tätä voi kyllä haukkua...

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Teksti toi mieleen vanhat koulujan suosikkini, kanaviilokin ja ohrapuuron. Kumpaakaan ei tulisi kyllä mieleenkään tehdä enää tänäpäivänä.