lauantai 6. helmikuuta 2010

Blinit


On jotenkin viehättävää, että tiettyjä ruokia syödään vain tiettyyn aikaan vuodesta. Helmikuun korville sattuu montakin ruokaperinnettä. Runebergin päivää vietettiin eilen, toki Fredrikan kehittelemien torttujen kera. Ensi viikonloppuna on laskiassunnuntai, johon kuuluvat tietenkin hernekeitto ja pullat. Tammi-helmikuun herkkuihin lukeutuvat myös blinit, jotka ovat meillä suuri alkuvuoden suosikki. Venäläisperäinen nimi saattaa tosin johtaa harhaan; olemme ymmärtäneet, että Venäjällä on tapana syödä pikemminkin ohuita lettuja ja usein makeiden täytteiden kanssa. Suomalaisessa perinteessä blini on kuitenkin paksu ja se syödään suolaisena. Päälle sopivat mm. mäti, smetana ja sipuli, tai suolakurkut, smetana ja hunaja. Myös sienisalaatti sopii näiden lettujen päälle.

Ainekset (n. 6 kpl):
n. 3 dl kermaviiliä
2 dl tattarijauhoja
20 g hiivaa
1 dl maitoa
1 rkl voita
1 muna
1 tl sokeria
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Lämmitä kermaviili käden lämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Sekoita sitten sekaan jauhot ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kermaviili hieman kuumemmaksi (n. 45 astetta). Sekoita kuivahiiva ja sokeri tattarijauhojen sekaan ja sekoita jauhot sitten kermaviilin joukkoon. Peitä taikina ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi tai jopa yön yli jääkaapissa.

Kuumenna maito ja sulata voi. Erottele munan keltuainen ja valkuainen. Sekoita taikinaan kuuma maito, voisula, keltuainen ja suola. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovaisesti taikinan sekaan. Taikinasta on siis tarkoitus tulla kuohkea, jolloin paksuistakin blineistä tulee mukavan ilmavia.

Paista blinit pienellä blinipannulla voissa. Kaada pannuun riittäästi taikinaa, jotta letuista tulee kunnolla paksuja. Lämpöä tarvitaan kohtalaisesti, mutta ei liikaa, jotta paksut blinit kypsyvät kokonaan. Kun pinta alkaa kuplia ja kuplat poksahtelevat auki, alkaa olla sopiva hetki kääntää lettu.

Tarjoile monenlaisten täytteiden kanssa. Juomaksi sopii hyvin olut tai poreileva kivennäisvesi. Blinejä voi tarjota myös alkupalana, mutta koska letut ovat täyttäviä, kannattaa pääruoka mitoittaa sen mukaan.

0 kommenttia: