perjantai 25. joulukuuta 2009

Jääkellarin lohi


Aattoillan ruokapöytään teimme tänä vuonna sienisalaattia, jokirapumoussea ja jääkellarin lohta. Kaksi ensimmäistä onkin jo käsitelty aiemmissa kirjoituksissa. Jääkellarin lohen valmistus tapahtuu suolavedessä liottamalla. Tämä meillä kokeiltu ohje on saatu toisen Kanelibasilikan äidiltä. Pääsimme maistamaan sitä jo pitkän aikaa sitten, mutta nyt vasta kokeilimme tehdä itse. Hyvää tuli.

Ainekset:
1 kg lohta
1 dl karkeaa merisuolaa
0,5 dl sokeria
1 dl suolaa
1 litra vettä

Hanki kilo hyvää tuoretta lohifileetä, esim. Hakaniemen hallin Reitin kalaa voimme suositella. Poista ruodot jos niitä on. Sekoita merisuola ja sokeri ja hiero seos kalan pintaan. Laita kala muovipussissa jääkaappiin vuorokaudeksi.


Sekoita 1 dl suolaa litraan vettä. Varmista että suola liukenee kokonaan. Pyyhi kalan pinnalta imeytymättömät suolat pois. Aseta kala vuokaan tai vastaavaan siten, että se peittyy kokonaan suolaveteen. Laita kalan päälle lautanen tai muu painava astia, joka pitää kalan kokonaan veden alla. Laita jääkaappiin 12 tunniksi.

Valuta kala ja leikkaa siivuiksi. Siivut saavat jäädä 0,5 - 1 cm paksuisiksi.

0 kommenttia: