Malaijilaiset vihannekset


Yhdistetäänpä kaksi asiaa näin syysaikaan; viimeiset tuoreena myytävät pavut ja meidän lähestyvä hääpäivämme. Voisi kuvitella, ettei näillä olisi mitään yhteyttä ja vähän kaukaa tämä yhteys tämän päivän reseptiin tuleekin. Mutta siis, vajaa vuosi sitten lähdimme häämatkalle Malesiaan ja Etelä-Thaimaaseen. Tämän päivän reseptimme alkuperä on Malesiassa elävän Malaiji-kansan parissa. Heitä asustelee Malesian lisäksi mm. Itä-Timorissa ja Indonesiassa. Malesialaisia ruokareseptejä löytää aika vähän, joten tällä pääsimme mukavasti vuoden takaisiin tunnelmiin. Toinen Kanelibasilika on kopioinut tämän ohjeen n. 10 vuotta sitten jostain naistenlehden ruoka-artikkelista.
Pavut ovat tosiaan nyt tuoreena todella hyviä, mutta toki tämän reseptin voi tehdä myös pakastetuista pavuista. Nämä vihannekset sopivat lisukkeeksi riisin ja kalan/lihan/kanan kanssa. Me halusimme tehdä ”kevyemmän” version, koska olemme menossa illemmalla Aarto-pojan 4-vuotissyntymäpäiville. Tämän vuoksi jätimme riisin keittämättä. Paistetun lohen kanssa tämä kävi erinomaisesta ja täyttävästä ateriasta.
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kurkumaa mausteena, mutta koska kaapistamme ei sitä löytynyt, vaihdoimme sen garam masala-mausteseokseen. Myös chilin käyttöä vähensimme alkuperäisestä ohjeesta, koska omat chilimme ovat TODELLA tulisia. Mausteita kannattaa siis lisäillä kastiketta maistaen. Vinkkinä muuten, että jos syöt kasvikset ilman riisiä, niin kastiketta kannattaa ehkä vähän suurustaa maizenalla.
200g vihreitä papuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
½-1tl kurkumaa (meillä siis garam masalaa)
½-1tl chilijauhetta (riippuu vahvuudesta)
½-1tl suolaa
1 tuore chili (taas määrä riippuu vahvuudesta)
3dl kookosmaitoa
250g kiinanakaalia
2 tomaattia
Keitä ensin papuja n. 5 minuutin ajan kattilassa. Kuori ja leikkaa sipulit ja valkosipulit siivuiksi. Pilko myös tomaatit kuutioiksi ja kiinanakaali suikaleiksi. Tämä ruoka kannattaa tehdä kasarimalliseen paistinpannuun. Kuullota sipuleita ja valkosipulia öljyssä ja lisää joukkoon esikeitetyt pavut. Mausta kurkumalla, chilijauheella ja suolalla. Lisää paloiteltu chili ja puolet kookosmaidosta. Anna kiehua hiljalleen n. 5 minuuttia. Tämän jälkeen lisää suikaloitu kiinankaali, kuutioidut tomaatin palat sekä loput kookosmaidot ja anna kastikkeen kiehua kannen alla, kunnes kaali on pehmentynyt. Syö sellaisenaan riisin kanssa tai sitten kalan tms. kaverina.

Kommentit