Bolo do Caco eli madeiralainen maalaisleipä


Kuten aiemmin kirjoitimme yhtenä hyvänä makuelämyksenä syksyn reissultamme meille jäi mieleen madeiralainen maalaisleipä, joka tarjoiltiin aina lämpimänä, valkosipulivoilla siveltynä. Leipä oli taivaallisen hyvää varsinkin keiton kanssa, mutta toimi myös alku- ja välipalana. Leivän salaisuus oli siihen käytetty bataattisose. Tänään toinen meistä leipoi leipää ja toinen puuhasi madeiralaisen tomaattikeiton parissa. Kenties nämä lämmittävät ja piristävät mieltä ensimmäisenä loskaisena maanantai-iltana.

Meidän leivästämme ei tullut ihan samannäköinen kuin Madeiran saarella tarjoiltavat, mutta yhtä herkullinen kuitenkin. Perinteisesti leipä paistetaan tulella, kiven tai paistolevyn päällä molemmilta puolilta. Silloin se saa tumman värin ja litteän muodon.

Ja sori työkaverit, huomenna Kanelibasilikan pariskunta haisee valkosipulilta. Se kun on madeiralaisen ruuan päämauste.

Leipä:
2,5dl vettä
½rkl suolaa
7dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa tai 25g hiivaa
100g bataattia

Valkosipulivoi:
75g voita
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
2tl hienonnettua persiljaa

Kuori ja paloittele bataatti ja keitä se kypsäksi. Soseuta kypsät bataattipalat muussiksi. Mittaa kulhoon reilusti lämmin vesi ja lisää siihen suola. Mittaa jauhojen määrä ja sekoita siihen kuivahiiva. Kaada osa jauhoista veden joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää bataattisose sekä loput jauhot. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta. Jätä kohoamaan reiluksi tunniksi.

Tee sillä aikaa valkosipulivoi. Sekoita huoneenlämpöisen voin sekaan puserretut valkosipulinkynnet sekä persiljasilppu. Voit käyttää persiljan sijasta myös mm. basilikaa tai muita yrttejä.

Leivo takinasta kaksi pyöreää leipää, paksuudeltaan n. 1,5cm. Anna kohota vielä liinan alla 20 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Halkaise leivät ja valele ne valkosipulivoilla. Tarjoa lämpimänä vaikka kuuman keiton kera tai nautiskele sellaisenaan.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Ihanan näköistä. Voin haistaa ihanan valkosipulin tuoksun!
Kardemumma sanoi…
Hei ja kiitos resptistä! Jäin kaiholla muistelemaan Madeiran lomalla maistuneita valkosipulileipiä, joten eihän siinä auttanut kuin ryhtyä kuukkelilta neuvoa kysymään - tiesi ohjata blogillenne. :)
Kanelibasilika sanoi…
Katsottiin blogisi kuvat Bolo do Cacosta ja täytyy sanoa, että pääsit hyvin lähelle aidon näköistä leipää. Pizzauuni sopinee näköjään tämän leivän kypsennykseen tosi hyvin.