sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Arvio ravintola Demosta


Hääpäivän kunniaksi olimme varanneet pöydän Uudenmaankadulla sijaitsevasta pienestä ravintola Demosta. Ravintola on rankattu arvostetun viisi tähteä-nettisivuston mukaan koko Suomen toiseksi parhaaksi ravintolaksi. Ravintola on myös saavuttanut vuodesta 2007 lähtien joka vuosi yhden Michelin tähden. Ravintola Demo on vielä ns. oman rahan ruokapaikka, tosin sellainen, jossa ei ainakaan meidän taloutemme pysty vierailemaan kuin erittäin tärkeinä juhlapäivinä.

Ravintola tarjoaa viikonloppuisin  Päivän Yllätysmenun, joka sisältää neljä ruokalajia ja on hinnaltaan 58 euroa. Lisäksi paikan yksi suurimmista valteista on asiantunteva sommelier, joka on valinnut jokaiselle ruokalajille oman viinin. Jos paikkaan menee syömään, kannattaa ehdottomasti satsata myös viineihin, sillä viinivalinnat menivät todellakin nappiin tarjotun ruokalajin kanssa. Lisäksi vastaan tuli ainakin meille täysin uusi makuelämys, kun sommelier toi juustojen kera tarjolle ranskalaisen konjakin ja rypälemehun yhdistelmän. Erikoinen makuyhdistelmä, mutta toimi todella hyvin varsin pehmeän makuisten juustojen kera. Ja oma hupinsa on seurata tämän sommelierin toimia, kun hän avaa pulloja, nuuhkii ja maistelee niitä ennen tarjolle tuomista. Tämä on todellista palvelua, sillä vastuuta viinin laadusta ei jätetä asiakkaalle.

Sitten ruuasta. Paikka on erikoistunut edullisten, vähemmänarvostettujen raaka-aineiden ja sesongin herkkujen käyttöön. Annosten ulkomuoto ja laatu on tietysti huippuluokkaa. Hiukan pelkäsimme sitä, että lähteekö kahdella raavaalla nuorella ihmisellä nälkä näiden taideteosten kanssa, mutta luulo oli turha. Vaikka annokset ovat pieniä, niin niiden maku on niin kerta kaikkisen täyteläinen, että tuskin isompia määriä olisi edes pystynyt syömään. Ja neljä ruokalajia, plus aivan älyttömän hyvät itsetehdyt leivät, pitivät huolta siitä, että masu sai tarvitsevansa täytteen. Ensin saimme kermaisan täyteläisen kurpitsavaahdon. Alkuruokana tarjottiin paahdettua siikaa, kukkakaalipyrettä ja erilaisia äyriäisiä maustetun majoneesin kera. Kastikkeena oli jonkinlainen vaahtomainen kermapohjainen todella maukas kalakastike. Tässä vaiheessa ymmärsimme jo sen, miksi ruuasta kannattaa välillä maksaa vähän ekstraa. Eipä ole aiemmin syöty noin maukasta siikaa. Ja viini tietysti kruunasi kaiken. Tarjolla oli saksalaista erittäin hedelmäistä rieslingiä.

Pääruokana saimme erilaiset annokset, sillä olimme ilmoittaneet jo aikaisemmin sen, että toinen meistä ei syö lihaa. Kasvisversiossa oli tarjolla tryffelirisottoa, marinoituja punajuurilastuja sekä sieniä. Taas erinomaista ja varsinkin tryffelirisotto oli todella maukas. Saimme kyllä kovan haasteen itsellemme, sillä rakastamme risottoja, mutta tuon tason risotosta olemme vielä kaukana. Lihaversiossa oli tarjolla porsaan sisäfilettä, villisikaa, kurpitsapyrettä ja friteerattu perunamuussi pallukka. Lisäkkeenä oli vielä sieniä sekä mm. todella kauniita ruusukaalin lehtiä. Tässä joutui kirjoittaja murtamaan parikin ennakkoluuloaan, sillä olen pitkään vältellyt porsaanlihan syöntiä, koska en pidä porsaan mausta. En voi siis enää sanoa, että en pidä porsaanlihasta. Pidän porsaasta, jos sen ovat valmistaneet huippukokit. ;) Toisekseen liharuuan kumppaniksi tuli pyynnöstäni valkoviiniä. Sommelier toi lasin tuhdimpaa valkoviiniä, joka osoittautui chardonnayksi, mikä ei kuulu kummankaan meidän suosikki rypälelajikkeisiin. Jälleen kerran piti niellä ennakkoluulot, sillä viini oli aivan täysi kymppi voimakkaan liharuuan parina.

Välissä tarjottiin neljää erilaista juustoa ja jälkiruokana saimme kauniin valikoiman erilaisia makuja. Tarjolla oli omenamuffinssi, itsetehtyä vaniljajäätelöä, maitosuklaamoussea sekä ilmava omenavaahto. Kaikki olivat erittäin maistuvia ja varsinkin omenavaahto jäi mieleen sen kirpakkuuden ja mausteisuuden takia. Jälkiruuan kanssa tarjottiin italialaista jälkiruokaviiniä, jossa oli muutamaakin eri rypälelajiketta, jotka eivät olleet meille tuttuja. Tässä vaiheessa mieli oli todella korkealla ja pääkin hiukan humaltunut hyvien viinien (ja seuran) johdosta. Todella hyvä kokemus sellaisille ihmisille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja itsensä hemmottelua. Aina ei ole tarvista satsata pysyvään materiaan. Välillä kannattaa ylläpitää näiden huippuosaajien tarjoamia palveluita. Nam, nam.

0 kommenttia: