Apple Pie

Vielä saimme pussillisen omenoita, joista halusimme tehdä perinteisen amerikkalaisen version omenapiirakasta. Piirakasta pääsivät nauttimaan myös kummipoika Leo sekä hänen äitinsä Silja. Suomalaisen muropohjaisen omenapiirakan ohje löytyy täältä. Meidän reseptimme on yhdistelmä erilaisista eteen tulleista ohjeista. Ja nyt pitää hiukan kehua, sillä tästä tuli todella hyvää. Ei liian makeaa ja sopivan mausteista. Sitruunan ja sokerin määrä on hyvin balanssissa. Tämä amerikkalaistyylinen piirakan valmistustapa on kummallekin uusi juttu. Taikinassa ei käytetä kanamunaa, joten se sopii hyvin kanamuna-allergiasta kärsivälle. Lisäksi täytteen raaka-aineita voi vaihdella mielin määrin.


Tässä meidän versiossamme on häivähdys kanadalaisuutta, sillä halusimme korvata osan sokerista vaahterasiirapilla. Tavallinen siirappikin käy tai esimerkiksi fariinisokeri. Mutta kannattaa ehkä satsata pieneen pullolliseen vaahterasiirappia, sillä se toimii todella hyvin aamupalalla maustamattoman jogurtin makeuttajana esimerkiksi banaanien kera. Ja myös lettujen kanssa vaahterasiirappi on nannaa.
Taikina:
150g voita
2rkl sokeria
4½dl luomu vehnäjauhoja
½dl vettä
reilu 1rkl sitruunamehua

Täyte:
1kg omenoita (n. 6kpl)
½dl sitruunanmehua (meillä meni koko ohjeeseen yhden sitruunan mehu)
1dl ruokosokeria (tai tavallista)
2tl kanelia
1tl vaniljasokeria
⅓ tl jauhettua neilikkaa
hyppysellinen suolaa
1½rkl vehnäjauhoja
1rkl voita
n. 2 rkl vaahterasiirappia
Tee ensin taikina. Mittaa sokeri ja voi kulhoon ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Lisää jauhot ja nesteet taikinaan. Vaivaa taikinasta käsin pyöreä pallo, joka kääritään elmu-kelmuun ja jätetään jääkaappiin n. 10 minuutiksi.
Tee sillä aikaa täyte. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon sitruunanmehun kanssa. Lisää omenoiden joukkoon kaikki kuivat aineet; sokeri, vaniljasokeri, kaneli, neilikka, suola ja vehnäjauhot. Sekoita hyvin.
Jaa taikina kahtia ja kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä. Halkaisijaltaan reilu 30 cm. Meillä taikina tuppasi jumittumaan pöytään kiinni kaulittaessa, joten kannattaa ehkä käyttää elmu-kelmua taikinan alla. Siitä se on helppo nostaa ja sen saa irti kauniisti taikinasta. Aseta toinen levy kaulimen avulla piirakkapohjan alle. Reuna saa ylettyä yli vuoan ja muista olla painelematta taikinaa tiukasti kiinni vuokaan. Tässä saa ottaa rennoin rantein. Laita piirakkapohjan päälle muutama nokare voita ja lisää omenainen täyte. Lopuksi liruttele päälle vaahterasiirappia. Tämän jälkeen nosta toinen taikinalevy kanneksi. Painele reunat hyvin kiinni ja töki haarukalla muutamat reiät piirakan pintaan, jotta höyry pääsee piirakan sisältä ulos. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 35-40 minuuttia. Tarjoile lämpimänä paksun vaniljakastikkeen kera.

Kommentit