Uunissa paistettu kokonainen luomukana


Niin kuin on useaan kertaan mainittu, toinen Kanelibasilikan kirjoittajista ei syö lihaa. Kanan välttäminen on ollut hänelle eettinen valinta liittyen kananlihan tuotantotapoihin. Kana on kuitenkin molempien mielestä hyvää, joten keväällä aloimme etsiä luomukanaa. Saimme vinkin, että Hakaniemen hallin Reinin liha myy pakastettuja kokonaisia luomubroilereita ja niinpä olimme odotelleet sopivaa hetkeä, jolloin kahden hengen taloutemme saisi lisäsyöjiä kylään. Kokonaisessa kanassa kun riittää syömistä.

Kesäloman viimeisellä viikolla saimme vieraaksemme ihanaisen kummitytön, joka pääsi todistamaan meidän kolmekymppisten makumatkaa takaisin 80-luvulle. Omassa lapsuudessamme viikonloppujen suurta herkkua oli kokonaisena uuniin lykätty broileri, jota koko perhe kerääntyi syömään. Yleensä jokaiselle perheenjäsenelle oli oma herkkukohtansa; broilerin rintapala, koipi tai siipi.

Hiukan taisi kummityttö ihmetellä, kun perinteisten broilerin fileepihvien sijaan lautaselle leikeltiin lihaa kokonaisesta broilerista. Eivät nämä nykynuoret taida juuri kokonaisia elukoita syödä.

Ohjeena käytimme ”Puoli kiloa voita” –blogista bongattua reseptiä soveltaen. Täytimme kanan erilaisilla yrteillä, mitä parvekkeelta ja kaupasta löytyi. Älyttömän hyvin kanan kaverina maistuivat kokonaiset sipulit ja porkkanan palat, jotka kypsyivät samassa uunivuoassa kanan kanssa ja imivät itseensä broilerista tulevaa nestettä.

1 luomubroileri (1,0 - 1,5kg)
5 valkosipulinkynttä
½ sitruuna
pari oksaa tuoretta rosmariinia
muutama kourallinen yrttejä (meillä oreganoa, timjamia ja basilikaa)
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

porkkanoita
sipulia
lisukkeena riisiä

Ota pakastettu luomubroileri sulamaan hyvissä ajoin. Me laitoimme omamme sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä ja otimme sen huoneen lämpöön hyvissä ajoin. Huuhtele broileri ja kuivaa se hyvin talouspaperilla. Kana kannattaa täyttää jo tuntia ennen paistamista, jotta se imee itseensä makuja. Pese sitruuna hyvin ja paloittele se muutamaan palaan. Leikkaa yrtit hienoksi sekoitukseksi. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne vähän pienemmiksi paloiksi.

Irrota kanan nahka rintalihoista varovasti niin että saat hierottua nahan alle lihan pintaan suolaa, mustapippuria ja yrttisilppua. Työnnä kanan vatsaonteloon sitruunan palat ja valkosipulinkynnet. Laita kana uunivuokaan rinta ylöspäin ja valele päällysosa öljyllä. Pyöritä myllystä vielä päälle suolaa (reilusti) ja pippuria.

Paista kokonaista kanaa uunissa 225 asteessa noin tunnin. Liha on kypsää, kun tökkäät lintuun haarukalla ja lihasneste on kirkkaan väristä. Koivilla menee hieman pidempään kuin rintapaloilla. Seuraavalla kerralla kokeilemme hiukan alhaisempaa paistolämpötilaa, sillä ainakin oma kanamme olisi voinut olla hiukan mehukkaampikin. Hyvää oli silti ja lapsuuden ruokamuistot palasivat mukavasti mieleen.

Kommentit

Pisarat sanoi…
Kiva kun olette palanneet netin ääreen ! Hakaniemen halli on todella mainio ostopaikka. Itselläni siihen liittyy paljon lapsuudenkin muistoja.

Toi "nykynuoriso"- juttu saa hymyilemään ; )
Kanelibasilika sanoi…
Kiva tietysti palata kotiin ja arkeen, mutta tarkoittanee samalla töihin paluuta..

Niin pakko se on todeta, että ei enää itse kuulu tuohon "nykynuorisoon". Samaisen kummitytön kanssa katsottiin 90-luvun nuorisoleffa "Reality Bites" ja kerroin, kuinka hänen iässään diggasin siitä tosi paljon. Nyt kun sitä katsoi, niin ei voinut olla noteeraamatta sen vanhanaikaisuutta. Näin se menee.