sunnuntai 9. elokuuta 2009

Tempura


Vaikka kumpikaan meistä ei ole käynyt Japanissa aitojen oikeiden japanilaisten patojen äärellä, pidämme kuitenkin molemmat japanilaisesta ruuasta ja käymme Suomessa ja ulkomaanmatkoilla mielellämme syömässä japanilaisissa ravintoloissa. Tempura on ollut suosikki jo pitkään ja tänään päätimme tehdä sitä ensimmäisen kerran itse. Tempura tarkoittaa ruokalajia, jossa erilaisia kasvis-, kala- ja äyriäispaloja on kastettu frittitaikinaan ja paistettu kuumassa öljyssä. Kypsiä tempurapaloja voi dippailla erilaisiin kastikkeisiin.

Me valitsimme tempuran raaka-aineiksi munakoison, kesäkurpitsan, siitakesienet, ravunpyrstöt ja mustekalarenkaat. Myös parsa, sipulirenkaat ja monet muut kasvikset käyvät hyvin. Munakoison ja kesäkurpitsan viipaloimme ohuiksi, noin sentin paksuiksi siivuiksi. Kastikkeiksi teimme limen mehulla ja raastetulla kuorella maustettua majoneesia ja tentsuyu-kastiketta.

Ainekset tentsuyu-kastikkeeseen:
3 dl dashi-lientä (esim. dashi-liemijauheesta)
1 dl soijakastiketta
3 rkl valkoviiniä

pala retikkaa
pieni pala inkivääriä

Sekoita dashi-liemi, soijakastike ja valkoviini kattilassa ja kuumenna. Retikka ja inkivääri raastetaan ja tarjoillaan liemen ohessa. Raasteita voi kukin annostella itse omaan kastikekuppiinsa.

Tentsuyu-kastikkeeseen tulisi oikeastaan valkoviinin sijasta miriniä (riisiviini) ja sokeria, mutta valkoviini lienee helpompi hankkia. Dashi-liemijauhetta saa ainakin Helsingin Tokyokanista. Tee liemi purkin ohjeen mukaan. Dashi-liemen voi tehdä myös itse jos löytää kaupastaan kombu-levää ja kuivattua tonnikalaa katsuobushia. Näitäkin löytyy Tokyokanista.

Ainekset frittitaikinaan:
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
reilu desi kivennäisvettä

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa jäädä varsin löysäksi.

Öljyssä paistamiseen tarvitaan sopiva kattila ja tietenkin runsaasti (rypsi)öljyä. Öljyn lämpötilan mittaamiseen soveltuvasta lämpömittarista on myös apua. Meillä oli käytössä paistilämpömittari, jonka erillinen anturi oli helppo laittaa kattilan pohjalle. Öljyn lämpötilan olisi hyvä pysyä noin 180 asteen tietämillä. Matalampi lämpötila ei tahdo riittää rapeiden tempura-palojen tekemiseen.

Kasta kasvikset ja äyriäiset taikinaan juuri ennen öljyyn laittamista. Paista kullanruskeiksi. Tässä kestää noin 5 minuuttia, mutta aika riippuu toki paistettavien palojen paksuudesta. Reikäkauhalla palat on kätevä nostaa pois öljystä ja antaa ylimääräisen öljyn valua pois.

Tarjoile tempura-palat kuumana, kuuman tentsuyu-kastikkeen, raasteiden ja majoneesin kanssa. Lisukkeeksi sopii myös mainiosti keitetty sushi-riisi.

0 kommenttia: