Feta-kasvisgratiini


Kesä taitaa nyt siten kääntyä jo syksyn puolelle. Meillä pilvinen lauantai hyödynnettiin suursiivouksella, jonka päätteeksi on hyvä palkita itseään maukkaalla ruualla. Vaikka siivoaminen itsessään ei meidän kotona juuri herätä positiivisia tunteita, niin kyllä on ihana olla, kun joka puolella tuoksuu hyvältä ja tekemättömät työt saa pois mielestä.

Olemme huomanneet tekevämme paljon ruokaa juureksista ja tälläkin kertaa kasvisgratiinistamme löytyy lanttua ja palsternakkaa. Tämä ohje on saanut alkunsa kesäloman mökkireissulta Joutsenossa, jossa saimme tätä gratiinia halloumiversiona. Me päätimme kuitenkin kokeilla sitä pehmeän fetajuuston kera, koska olimme saaneet vinkin Aulilta, että Hakaniemen hallin Lentävä Lehmä-juustokaupasta saa todella hyvää pehmeää fetajuustoa.

Gratiini nautittiin marinoitujen lohimedaljonkien kera, mutta tämä resepti toimii myös ihan sellaisenaan. Tästä määrästä riittää lisukkeeksi varmasti ainakin 4:lle hengelle.

2 l pilkottuja kasviksia
meillä oli pieni kukkakaali, paprikaa, sipuli, kesäkurpitsaa, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
200 g pehmeää fetaa tai halloumijuustoa
2 dl valkoviiniä
rouhittua mustapippuria

Kuorrutus:
4 dl emmental-mozzarellaraastetta
2 munaa
2 dl silputtuja yrttejä kuten basilikaa, oreganoa


Lohko kasvikset pieniksi paloiksi. Kovemmat kasvikset pienemmiksi, kesäkurpitsa ja paprika saavat jäädä isommiksi lohkoiksi.Lisää kasvikset ja viini uunivuokaa. Murenna fetajuusto ja sekoita kasvisten ja mustapippurin kanssa vuokaan. Kypsennä 200 asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia eli kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä. Valele pintaa paiston aikana muutaman kerran pohjaan muodostuvalla nesteellä.

Valmista kuorrutus. Riko munien rakenne kulhossa, lisää juustoraaste ja silputut yrtit. Levitä kuorrutus uunikasvisten päälle. Kuorruta vielä noin 10 minuuttia uunin keskitasolla.

Kommentit