keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Kotona tehty pasta

Jo keväällä lupailimme tänne ohjetta pastan tekoon. Toinen Kanelibasilika sai reilu vuosi sitten 30-vuotislahjaksi pastakoneen ja siitä lähtien olemme säännöllisen epäsäännöllisesti tehneet pastaa erilaisin variaatioin. Tämänkertainen taikina oli niin onnistunut koostumuksessaan, että sen kehtaa laittaa tänne sivuillekin. Pastan tekeminen on muuten erityisen hauskaa vähän isompien lasten kanssa. Tästä on kokemusta kummitytön kanssa, joka mielellään veivasi pastakonetta. Kokeilimme tehdä myös pieniä kupin mallisia pastanappeja eli orecchiettejä, joihin ei tarvita pastakonetta. Tästä löytyy ohje valmistustavasta, jos et omista pastakonetta. Meillä nuo kupit jäivät hivenen liian paksuiksi, vaatii siis harjoittelua.

Palasimme juuri Itävallasta, jota ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa ruokailun suurmaaksi. Ruuat olivat rasvaisia ja erittäin lihavoittoisia. Toki kakut ja leivokset olivat todella näyttäviä ja hyviä. Parhaat ruuat mitä saimme olivat italialaisen keittiön antimia. Tästä inspiroituneena loihdimme pastabuffeen. Seuraavassa postauksessa on tomaattisen anjoviskastikkeen ohje. Toisena kastikkeena meillä oli älyttömän hyvä pesto, jonka ohje löytyy tästä.


2 luomu kananmunaa
2 keltuaista
3 dl durumvehnäjauhoja
2 dl luomu vehnäjauhoja

Vähiten sotkua saat aikaiseksi, jos teet taikinan isossa kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon laitat munat. Säästä valkuaiset, sillä niistä voit tehdä jälkiruuan. Sekoita jauhot ja munat sekaisin käsin ja vaivaa taikinaa niin kauan, että siitä muodostuu yhtenäinen pallo. Tämä vaatii hiukan voimia ja hermoja. Meidän perheessä tämä vaihe on miehen bravuuri. Kun pallo on muodostunut laita se pussiin tai elmukelmuun käärittynä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.


Kaiva pastakone esiin ja ruuvaa se hyvin pöytään kiinni. Puhdas keittiöliina on myös hyvä, sillä sen alla kannattaa pitää se osa taikinasta, jota ei vielä työstetä. Näin taikina ei pääse kuivahtamaan. Jaa pallo neljään osaan ja työstä ensimmäinen pala. Painele pasta käsin mahdollisimman litteäksi levyksi. Laita taikina sen jälkeen pastakoneeseen ja rullaa se kaikkein suurimmalla aukolla. Tämä vaihe kannattaa tehdä muutamaan otteeseen, eli taita taikina aina kaksin kerroin ja vedä se taas koneen läpi. Kun olet toistanut tämän muutaman kerran, voit lähteä pienentämään aukkoa. Meillä pastataikinaa vedetään joka toisen aukon läpi siihen asti, että aukko on kaikkein pienimmillään. Tässä vaiheessa taikina on ohutta ja erittäin pitkää, joten toiset kädet auttavat hommassa.


Lopuksi taikina vedetään esim. tagliatelle-muotoon pastakoneen avulla. Valmiit nauhat kannattaa laittaa leveästi ja mahdollisimman irtonaisesti odottamaan keittämistä pöydälle. Muista laittaa liina niiden päälle. Tässä vaiheessa voit laittaa veden kiehumaan isoon kattilaan. Toista sama tarina myös kolmen muun taikina palan kanssa.


Keitä pasta kiehuvassa vedessä, johon on lisätty suolaa ja oliiviöljyä. Keittoaika tagliatelle-pastalle on todella nopea, 1-2 minuuttia. Tarjoa hyvän kastikkeen kanssa

0 kommenttia: