sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Crema Catalana

Tukholman reissulta mukaan tarttui valmista sangriaa kesäjuomaksi. Siitä inspiroituneena päätimme toteuttaa yhdessä kaveripariskunnan kanssa espanjalaisen illan. Meidän osaksemme tuli keksiä alku- ja jälkiruuat. Jälkiruoka oli helppo valinta, sillä Crema Catalana on ravintolassa syötynä ollut kummankin herkkua ja sitä on moneen kertaan pitänyt valmistaa myös kotikeittiössä.


Tämä espanjalainen jälkiruoka muistuttaa ranskalaista Creme Brûléeta. Katalonian herkkuun käytetään hieman eri mausteita ja se valmistetaan keittelemällä eikä uunia tarvita. Uunia käytetään vain, mikäli sokeripäällys halutaan tehdä grillivastuksen alla.

Ainekset noin 6 annokseen.

½ l maitoa
2½ dl kermaa
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
1 appelsiini
6 munankeltuaista
100 g sokeria (n. 1,2dl)
2 rkl maizenaa

(ruskeaa)sokeria päälle

Laita paksupohjaiseen kattilaan maito, kerma, kanelitanko ja pituussuunnassa halkaistu vaniljatanko sekä kuorimaveitsellä nauhaksi kuorittu appelsiininkuori. Hauduta seosta 10–15 minuuttia hellalla miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon maizena ja vajaan puolikkaan appelsiinin mehu. Kaada kerma-maitoseos munaseoksen joukkoon siivilän läpi hitaasti koko ajan samalla munaseosta hämmentäen. Tämä on kriittisin kohta, koska tarkoitus ei ole, että munaseos muuttuisi lämmössä munakokkeliksi. Kun seokset on yhdistetty (ja isot mausteet jääneet siivilään) keitä yhdistettyä seosta vielä kattilassa siihen asti, että seos pulpahtaa muutaman kerran. Muista hämmentää vispilällä koko ajan.

Kaada seos kuppeihin. Jos teet sokerikuorrutteen uunivastuksen alla, käytä uunin kestäviä kuppeja. Oikeaoppisesti Crema Catalana tehdään mataliin ja laakeisiin kuppeihin, mutta mikä tahansa malli käy. Jätä kupit jääkaappiin vaikka yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi.

Me teimme edellisenä päivänä koekierroksen, jolloin teimme rapean sokerikuoren uunin grillivastuksen avulla. Kuppeihin levitetään sokeria pinnalle kerrokseksi, jonka jälkeen kupit laitetaan uunin ylätasolle kuumien vastusten alle. Sokerin pitäisi sulaa parissa minuutissa ja saada ruskehtavaa väriä. Meitä tulos ei tyydyttänyt, sillä vastuksien alla sokerin sulaminen kesti liian pitkään ja koko seoksen rakenne muuttui tämän johdosta ikävällä tavalla.

Aamulla kiiruhdimme kauppaan ja poltimme seuraavana päivänä sokeripäällykset pienikokoisella kaasupolttimella. Pienoispolttimia löytyy kokkipuotien lisäksi rautakaupoista. Espanjassa sokerikuori tehdään siihen tarkoitetulla välineellä, jossa on joko kuuma rauta tai sähkövastus, joka paahtaa sokerin hetkessä.

Tarjoa Crema Catalana tuoreiden mansikoiden kera.

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Toi jälkkäri on tehtävä.
Keitto menis elävänruoan reseptinäkin.

Kiitos seikkaperäisistä ohjeista.

Kanelibasilika kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Joo jälkkäriä suosittelen lämpimästi. Ja sen sokeripäällyksen voi jättää myös tekemättä, jos ei omista poltinta. Meillä se uunin grillivastuksen alla polttaminen teki sen, että crema catalanan koostumus (ja myös maku) kärsi. Mutta me tehtiinkin tätä ekaa kertaa..

Keitto on erittäin maukas ja toimii meidän mielestä alkuruokana. Jotenkin se maukkaus tekee sen, että sitä ei pysty hirveen isoa määrää syömään. Mutta oiva keitto silloin, kun suomalaiset kasvikset ovat parhaimmillaan.