keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Thaimaalainen vihreä tofu-curry

Tänään teki mieli thaimaalaista, joten pyöräytimme arki-illan helpon vihreän tofu-curryn. Thai-curryt perustuvat erilaisiin maustetahnoihin, jotka voi tehdä joko itse tai ostaa valmiina. Etnisistä kaupoista löytyy yleensä valikoima erilaisia curry-tahnoja. Näitä löytyy ainakin vihreää, punaista, keltaista, panang- ja mussaman-currya. Valmistahnoissa on eroa ja oma suosikki löytyy vain kokeilemalla. Viimeiset pari kertaa olemme käyttäneet tahnaa, joka myydään annospusseissa.

Helsingissä voi suositella erityisesti Hakaniemen etnisiä kauppoja, joista löytyy mm. tässä ruuassa tarvittavia curry-tahnoja, mausteita ja vihanneksia. Vii Voan (Hämeentie) ja Aseanic Trading (Kolmas Linja) ovat isoimmat, mutta useita muita pienempiä kauppoja löytyy myös. Kaikki sijaitsevat muutaman korttelin alueella.

Ainekset kahdelle hyvin nälkäiselle:
vihreää curry-tahnaa
purkki kookosmaitoa
pala munakoisoa
pari thaimaalaista munakoisoa
pienehkö sipuli
n. 200g kaalia
n. 200g kiinteää tofua
kalakastiketta
thai-basilikaa (tai tavallista basilikaa)
riisiä tai nuudeleita

Pilko tofu noin parin sentin kuutioiksi. Tofun pitäisi olla kiinteää lajia, ei siis aivan pehmeää silken-tofua. Paista kuutioita pannulla runsaassa öljyssä. Tarkoitus on saada tofu-kuutioihin väriä ja hieman kiinteämpi pinta. Kun tofu on mukavasti paistunut, siirrä ne odottelemaan.Kaada pannulle kookosmaito ja sekoita siihen curry-tahnaa maun mukaan (tai pakkauksen annosteluohjeen perusteella). Lisää mukaan myös pilkotut kaalit, sipulit ja munakoisot. Thai-munakoiso on vaaleanvihreä, pieni ja pyöreä. Sitä ei tarvitse kuoria ja sen voi pilkkoa vaikkapa neljään lohkoon. Jos näitä ei löydy, niin tavallista munakoisoa voi laittaa enemmän.Anna curryn kypsyä hiljalleen kannen alla ja lisää tofut. Lopuksi vähän ennen tarjoilua lisää basilikan lehdet. Curry on nopeasti valmis, sillä kaalin ja munakoisojen kypsyminen ei kauaa kestä. Sillä välin voi keittää riisiä tai nuudeleita. Riisiksi käyvät vaikkapa irtonaisempi basmati-riisi tai takertuvampi jasmiini-riisi. Riisistä voi lautaselle koota esimerkiksi jälkiruokakulhon avulla mukavan riisikakun.

Curry-tahnasta riippuen voi ruokaa maustaa chilillä, kalakastikkeella, galangal-juurella (muistuttaa ulkoisesti inkivääriä), kaffir-limen lehdillä, sitruunaruoholla tai muilla thaimaalaisilla mausteilla. Meidän käyttämämme curry-tahna on maultaan aika tasapainoinen, mutta kenties ensi kerralla laitamme hieman lisää kalakastiketta ja kaffir-limen lehtiä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mm... näyttävät oikein herkullisilta :) omat thairuokakokeilut eivät kyllä lähes koskaan onnistu näyttämään oikealta thai-ruualta!

Kanelibasilika kirjoitti...

Kiitos kommentista. Meistäkin thai-ruuan tekeminen on ollut hiukan haasteellista. Muutaman vuoden treenauksen jälkeen homma sujuu jo jossain määrin, mutta emme ole kyllä yltäneet lähellekään esim. Lemongrass-ravintolan vihreän curryn tasoa.