torstai 23. huhtikuuta 2009

Sima

Nyt alkaa olla kiire pistää sima aluilleen, jos mielii saada juoman valmiiksi vappuun mennessä. Sima kuuluu vappuun mutta meillä sitä on tehty muulloinkin, koska se on yhtä hyvää vuodenajasta riippumatta.

Tällä kertaa sima pistettiin tulemaan tällä reseptillä:

4 litraa vettä
1/6 tl hiivaa
250 g fariinisokeria
200 g taloussokeria
½ dl tummaa siirappia
1 sitruuna
1 appelsiini
rusinoita

Keitä noin litra vettä. Sekoita veteen siirappi ja sokerit. Loput vedestä lisätään kylmänä. Sekoita hiiva sokeriveteen kun veden lämpötila on hiivalle sopivasti kädenlämpöinen. Myös kuivahiivaa voi käyttää, jolloin käynnistyslämpötila pitää olla vähän korkeampi. Katso tarkemmat ohjeet ja annostelu kuivahiivan pakkauksesta.Pese sitruuna ja appelsiini huolellisesti. Leikkaa kuorimaveitsellä hedelmien kuoret ja lisää ne simaan. Purista vielä hedelmien mehut siman joukkoon.

Peitä astia kannella ja jätä se lämpimään paikkaan käymään. Parin päivän päästä kauho tai lappoa sima hyvin pestyihin pulloihin, ilman hedelmien kuoria. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja pari rusinaa.

Laita pullot viileään. Sima on valmista noin viikon päästä tai kun rusinat nousevat pintaan. Siman käyminen nostaa painetta pullon sisällä, joten korkkia ei kannata
kiertää kovin tiukalle.

Simaa voi muunnella monella tavalla. Sokerin voi esimerkiksi korvata osittain tai kokonaan hunajalla. Siman makua voi muuttaa lisäämällä inkivääriä ja muita mausteita, tai korvaamalla sitruuna greipillä ja vaikkapa pomelolla. Me ajattelimme seuraavalla kerralla lisätä tuoreita inkiväärisiivuja sitruunankuorien kanssa.

0 kommenttia: