Grillattua munakoisoa, pastaa ja tomaatti-kesäkurpitsakastiketta

Munakoiso, tuo kauniin tummanvioletti pullukka koisokasvi, sai luvan olla tänään ruokamme keskeinen raaka-aine. Suomessa munakoison kohtaa useimmiten osana moussakaa tai ratatouillea. Toinen puolikas kanelibasilikan perheestä oli kerran saanut erityisen maukasta grillattua munakoisoa, joten sitä piti tietysti itsekin kokeilla.

Marinadiin laitoimme oliiviöljyn ja valkosipulin lisäksi balsamicoa, jota meillä tuntuu lipsahtavan joka paikkaan. Munakoison ohella päätimme tehdä tagliatelle-pastaa tutun maukkaan kasviskastikkeen kanssa. Grillatuille munakoisosiivuille sopisi myös tuoreella korianterilla maustettu kylmä jugurttipohjainen kastike, mutta sitä tehdään joku toinen kerta.



Ainekset (kahteen annokseen):

1 keskikokoinen munakoiso

Marinadi:
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1 valkosipulinkynsi
suolaa, pippuria

Pastakastike:
puolikas kesäkurpitsa
puolikas sipuli
pari valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
timjamia
mustapippuria
(yrtti)suolaa
paprikajauhetta
hieman chiliä (jauheena tai tuoreena)
tuoretta basilikaa
pecorino romano -juustoa

Kurkku-tomaatti-salaatti:
kurkkua
kirsikkatomaatteja
kevätsipulia
retiisejä
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
balsamicoa

Pesty munakoiso leikataan 1-2 sentin paksuisiksi siivuiksi ja siivut itketetään. Itkettäminenhän tarkoittaa sitä, että munakoisosiivuista imetään suolan avulla nestettä pois. Suolaa sirotellaan munakoisojen päälle ja annetaan olla jonkin aikaa kunnes vettä kertyy siivujen pinnalle. Suola huuhdellaan siivuista pois ja siivut kuivataan esim. talouspaperilla. Itkettämisen ajatuksena on saada vähennettyä munakoison kitkerää nestettä. Kuulemma nykyisissä lajikkeissa kitkeryys on vähentynyt, mutta veden poisto voi silti olla paikallaan. Itketetty munakoiso imee marinadin paremmin.

Marinadi tehdään sekoittamalla oliiviöljy, balsamico, murskattu valkosipuli ja mausteet. Herkullisen tuoksuinen marinadi sivellään munakoisosiivujen päälle ja annetaan imeytyä jonkin aikaa. Sillä välin voi valmistaa pastakastikkeen.

Pieneksi pilkottua sipulia ja siivuiksi leikattua valkosipulia kuullotetaan hetken pannulla oliiviöljyssä. Joukkoon lisätään melko pieneksi pilkottu kesäkurpitsa. Hetken päästä lisätään tomaattimurska ja kuivamausteet. Annetaan kastikkeen kypsyä ja maustua hiljalleen kannen alla.



Pasta keitetään runsaassa suolatussa vedessä. Paras pasta syntyy itse tehden, mutta helpompaa on tietysti käyttää kaupan tuorepastaa. Itse tehdyn pastan ohje on luvassa blogiin myöhemmin.

Munakoisosiivujen kypsentämiseen paras on leipägrilli. Siivut voinee kypsentää myös pannulla, mutta grilli on kätevä ja nopea. Grilli pitäisi saada kuumaksi niin että siivut voi laittaa grilliin vähän ennen kuin pasta laitetaan veteen. Kun pasta on valmista parin kolmen minuutin päästä, ovat munakoisotkin kypsiä.



Juuri ennen tarjoilua pastakastikkeeseen lisätään tuoretta basilikaa. Suosittelemme mausteeksi myös raastettua pecorino romano -juustoa.

Kommentit

Pisarat sanoi…
Upea ilma. Arvelin, että grillausherkkuja voisi olla tänään. Meillä munasoiko, kuten lapset munoakoisoa nimittävät, ei ole menestynyt. Edes käyttäessämme niitä lasagnelevyinä.