Tarte Tatin

Ranskalaisen keittiön helmiä.... ihana keikauskakku, joka yleensä tehdään omenista. Joskus on tullut vastaan myös persikoista sekä ananaksesta tehtyjä versioita. Muista käyttää valurautapannua, joka sopii tähän parhaiten. Saimme anoppilasta vaihtokaupassa omenoita ja ison kurpitsan. Lintuvaaraan lähti meiltä iso pussillinen suppilovahveroita, joita saimme puoli pahvilaatikollista. Syksyn hittituotteista syntyi sienipiirakkaa.

Koska syksyn mittaan olemme tehneet jo sekä apple pieta että perinteistä omenapiirakkaa, piti ihan pohtia mihin omenoita oikein käyttäisi. Teimme pikkuversion Aurinko ja Kuu-nimisen blogin Tarte Tatin reseptistä. Tämä meidän alla oleva ohje on siis blinipannulle tehty ja sopii n. 3 hengen herkuksi. hyvää jäätelön kanssa, mutta myös erinomaista ilman mitään lisukkeita. Tätä tehdään tuplamäärä isolla valurautapannulla, kun saamme seuraavan kerran ruokavieraita!

Pohja:
50 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
0,5-1 rkl kylmää vettä

Täyte:
50 g voita
1 dl sokeria
n. 3 omenaa

Tee ensin pohja valmiiksi. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekä tomusokeri ryynimäiseksi. Lisää kylmä vesi ja pyöritä taikinasta tasainen pallo. Laita taikina jääkaappiin viilentymään täytteen teon ajaksi.

Leikkaa omenat lohkoiksi ja poista siemenkodat. Laita valurautainen blinipannu hellalle ja lisää siihen voi ja sokeri. Anna voin ja sokerin sulaa ja lisää sitten omenalohkot pannulle. Anna omenien karamellisoitua n. 20 minuuttia koko ajan hiukan kiehuvassa "siirapissa". Kääntele aina välillä omenoita, etteivät ne pääse palamaan pohjaan. Ota pannu pois liedeltä ja taputtele taikinasta kansi pannun päälle.

Laita pannu vielä 200 asteiseen uuniin n. 20 minuutiksi. Kun tarte tatin on hiukan jäähtynyt, kumoa se tarjoululautaselle. Nautitaan jäähtyneenä.

Kommentit