Vohvelit

Vohveleista tulee mieleen lapsuuden joka vuotuiset käynnit Linnanmäellä. Siellä oli tarjolla vaihtoehtoisesti joko vohvelit kermavaahdolla tai sitten legendaarinen herkkutötterö. Muistaako kukaan kyseistä tötteröä? Valtavan ison vohvelin sisään tungettiin pari palloa jäätelöä, kinuskikastiketta, kermavaahtoa ja strösseliä. Valinta näiden kahden herkun välillä oli todella vaikea. Siinä vaiheessa kun hommasimme kotiin omaan vohveliraudan, valinta osui yleensä herkkutötteröön. Tällä kyseisellä vohveliraudalla paistoimme myös nämä vohvelit. Ainakin 20 vuotta myöhemmin.

Parhaat vohvelit ovat rapeita ja siksi ne pitäisi syödä suoraan paistamisen jälkeen. Yksi rapeuden salaisuus on tietysti oikean voin käytössä, mutta meidän mielestämme yhtä oleellista on kuohkean taikinan aikaan saaminen. Kuohkeus tulee vaahdotetusta valkuaisesta. Meidän vohvelirauta osoittautui ihan toimivaksi vaikka edellisistä paistoksista on aikaa varmasti 5 vuotta ja masiina on nähnyt parhaat päivänsä 80-90-luvun taitteessa. Joitakin sähkölaitteita kannattaa siis säilytellä vuodesta toiseen.

Ja hei vink, vink..Sima kannattaa pistää viimeistään nyt tulemaan.

3 valkuaista
3 keltuaista
½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita
4 dl maitoa
2tl vaniljasokeria

Tämä ohje on tarkoitettu hillon kanssa syötäviä vohveleita varten. Jos teet suolaisen täytteen, niin jätä vaniljasokeri pois. Jos taas syöt vohvelit marjojen kanssa, niin lisää myös tavallista sokeria taikinaan. Sekoita keltuaiset, suola, sokeri, maito, vehnäjauhot, leivinjauhe ja sulatettu voi kulhossa keskenään. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto muun taikinan joukkoon. Paista vohveliraudalla ja nauti mieluiten heti hillon ja kemavaahdon kera.

Kommentit