Malai kofta


Intialainen keittiö tarjoaa paljon vaihtoehtoja kasvissyöjille. Malai kofta on intialainen versio kasvispihveistä. Perunan ja paneer-juuston lisäksi pyöryköihin voi lisätä muitakin kasviksia, esim. herneitä, papuja ja porkkanaa. Pyörykät tarjoillaan mausteisen pähkinä-kerma-kastikkeen kanssa.

Kofta-ainekset (8-10 pyörykkää)
2 perunaa
pala sipulia
kourallinen herneitä
100 g paneer-juustoa (kotijuusto käy)
2 rkl cashew-pähkinöitä
2 rkl rusinoita
3 tl kermaa
maissijauhoja
1 tl kuminaa jauhettuna
suolaa
runsaasti öljyä uppopaistamiseen

Keitä herneet pehmeiksi. Kuivatut herneet pitää ensin liottaa yön yli. Kuori ja pilko perunat. Keitä ne pehmeiksi ja muussaa haarukalla herneiden kanssa. Pilko paneer-juusto pieniksi muruiksi ja sekoita mukaan muussiin. Lisää suolaa maun mukaan.

Muotoile muussista käsin pyöryköitä. Tällä ohjeella tulee noin 8-10 vähän golf-palloa isompaa pyörykkää. Pyöryköiden tulisi pysyä hyvin kasassa. Jos ne jäävät kovin löysäksi, kannattaa käyttää enemmän perunaa.

Murskaa 2 rkl cashew-pähkinöitä rusinoiden kanssa blenderissä tai vastaavassa sekoittimessa. Tarkoitus on saada pientä murskaa. Lisää 3 tl kermaa ja jauhettu kumina. Tee jokaiseen pyörykkään kolo ja laita siihen lusikallinen pähkinä-rusinasekoitusta. Sulje sitten kolot hyvin ja levitä pyöryköiden pintaan maissijauhoja.

Uppopaista pyörykät öljyssä. Paista kunnes pinta saa vaalean kullanruskean värin. Nosta valmiit pyörykät reikäkauhalla talouspaperille valumaan ylimääräiset öljyt pois. Paistamisessa on tärkeää lämmittää öljy riittävän kuumaksi ennen kuin pyörykät lasketaan öljyyn. Sopiva lämpötila lienee noin 180 astetta. Jos öljy on liian viileää, pyörykät imaisevat öljyä itseensä eivätkä saa haluttua väriä ja pintaa.

Kastikkeen ainekset (kahdelle hengelle)
2 pientä sipulia
2 rkl cashew-pähkinöitä
1½ dl kermaa
½ dl täysmaitoa
1 dl vettä
pari rkl paseerattua tomaattia
pari kynttä valkosipulia
pieni pala inkivääriä
1½ tl korianteria jauhettuna
½ tl chilijauhetta
1 tl ruokosokeria
½ tl garam masalaa
suolaa
öljyä paistamiseen

Murskaa valkosipuli ja inkivääri seokseksi (suhde 1:1) blenderillä tai käsin. Aja cashew-pähkinät jauhoksi. Myös sipulit voi ajaa hienoksi soseeksi blenderin avulla.

Paista sipulimurskaa öljyssä. Sekoita joukkoon pähkinäjauhe sekä mausteet: valkosipuli-inkivääriseos, korianterijauhe, chilijauhe, ruokosokeri, garam masala ja suolaa maun mukaan. Lisää noin desi vettä ja puolisen desiä täysmaitoa. Sekoita mukaan myös vähän paseerattua tomaattia. Kiehauta ja anna hautua kannen alla jonkin aikaa.

Maista ja lisää mausteita maun mukaan. Kun maku on kohdillaan ja koostumus pehmeä, lisää vielä puolitoista desiä kermaa, sekoita ja kuumenna. Voit myös pyöritellä pyörykät kastikkeen joukkoon.

Tarjoile korianterilla koristellun basmati-riisin ja/tai naan-leivän kanssa. Lisukkeeksi sopii myös tomaattiraita ja juomaksi mangolassi.

Kommentit