Naudansisäfilee uunissa, maustevoita ja kanttarellirisottoa

Saimme helatorstaina perheenjäseniä syömään. Valitettavasti hyvän seuran ja ruuan innostamina unohdimme valokuvata pääruuan. Ohje on silti tässä, koska ruoka oli niin hyvää. Koska joukossa oli useampikin hyvän lihan ystävä, päätimme kokata pitkästä aikaa suomalaista naudan sisäfileettä. Toiselle Kanelibasilikalle oli tarjolla siikaa. Suomalainen sisäfilee on nykyään todellista luksusruokaa, sillä sen kilohinta on noussut taivaisiin. Viime aikoina olemme tykästyneet kovasti risottoon eri muodoissa. Aiemman jokirapurisoton ohjeen löydät täältä. Tämänpäiväinen risotto meni saman ohjeen mukaisesti, mutta jokirapujen sijaan käytimme Joutsenossa viimekesänä poimittuja kanttarelleja. Helatorstaina käytetty maustevoi taas sopii sekä lihalle että kalalle.

Sisäfileepihvi on todella hyvää, mutta kokonaisena uunissa paistettuna filee on taivaallista. Tärkeää on vaan käyttää paistomittaria, sillä ainut tapa saada filee maistumaan pahalta, on kypsentämällä sitä liian pitkään. Hyvä sisälämpötila on 57 astetta ja sen jälkeen vielä pieni hetki haudutusta folion sisällä ennen tarjoilua. Sisäfileen kohdalla marinointi on turhaa, sillä liha on itsessään jo erittäin mureaa.

Sisäfilee uunissa:
n. 1kg sisäfileen keskiosaa
voita paistamiseen
merisuolaa
mustapippuria

Maustevoi:
voita
sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi
tuoretta (thai)basilikaa
tuoretta timjamia

Ota voi pehmentymään huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta saat ainekset sekoitettua voin joukkoon. Purista voin joukkoon yksi valkosipulinkynsi. Lisää pari lehteä basilikaa, joka on hyvin silputtu. Myös timjami on hyvää maustevoissa. Lopuksi purista joukkoon hiukan sitruunanmehua oman maun mukaan. Yllättävää kyllä sitruunalla maustettu maustevoi toimii myös erittäin hyvin lihan kanssa. Kun ainekset on sekoitettu hyvin voin joukkoon, laita seos elmukelmun väliin ja pyöritä pötköksi. Voit laittaa maustevoin kovettumaan joko pakastimeen tai jääkaappiin.

Nosta liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paista lihalle kaunis pinta pannulla runsaassa rasvassa. Rouhi pintaan merisuolaa ja pippuria ja laita liha uunivuoassa uuniin 190 asteeseen. Muista paistomittari, joka työnnetään lihaan vaakatasossa, siten että mittarin pää on lihan paksuimmassa kohdassa. Paista lihaa uunissa siihen asti, että mittari näyttää n. 57 astetta. Nosta liha pois uunista ja kääri se hetkeksi vetäytymään alumiinifolion sisään. Leikkaa liha sen jälkeen pihveiksi ja tarjoa maustevoin, kanttarellirisoton, paistetun parsan ja hyvän salaatin kera.

Alkuruokana oli muuten maukasta ja samettista valkosipulikeittoa, jonka ohje tulee sivulle pian.

Kommentit