Ranskalaiset bataatista

Jostain syystä en ole saanut kuvattua kaikkia tammikuussa kokeilemiamme ohjeita, kuten banoffea ja pataleipää. Mutta näitä molempia tullaan vielä tekemään uudestaan. Sen sijaan nämä rapsakat ja maukkaat bataattiranskikset muistin kuvata ja ne maistuivat dijonsinapilla ja valkosipulilla maustetun majoneesin kanssa. Oheen paistoimme vielä naudan ulkofilepihvit ja hyvää oli. Itse paistelin nämä bataatit reilusti ennen pihvejä valmiiksi ja laitoin uunivuuassa ne 150 asteiseen uuniin odottamaan tarjoilua.

  Muuten alkuvuosi on ollut kiireistä aikaa. Tässä on ollut mielessä kaikkea uutta, mm. alan vaihtoa. Perinteistä kai näin alkuvuodesta.. Lapsen kanssa olemme nauttineet ensimmäisistä kokemuksista suksien ja luistimien päällä. On jotenkin mahtavaa päästä osalliseksi uudestaan näistä iloista lapsen kautta ja muistella omia kokemuksiaan lapsena. Luistinradan reunalla kuuman mehun juomisessa on jotain omaa taikaa. Myös fikkariretket pimeällä kasvimaalla ovat aikuisellekin hyvää stressinpoistoterapiaa.

1 iso bataatti
0,5-1 litra auringonkukkaöljyä
rouhittua merisuolaa

Leikkaa bataatti noin sormen paksuisiksi paloiksi. Öljyssä keittäessä ihan paras apu on lämpömittari, sillä sen avulla voi estää sekä öljyn syttymisen palamaan että liian kylmän öljyn käytön. Jos öljy jää liian haaleaksi, niin bataatit muuttuvat liian rasvaiseksi. Bataatit keitetään kahdessa osassa. Ensin 160 asteessa n. 1,5-2 minuuttia kerrallaan. Keitä bateettaja noin kourallinen kerrallaan ja kun ne ovat hiukan ruskistuneet, nosta ne talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois. Tee vielä toinen nopea paisto 180 asteessa. Paista taas kourallinen bataatteja kerrallan sen aikaa, että bataatit muuttuvat kauniin ruskeiksi. Imeytä jälleen liika rasva pois talouspaperin päällä, suolaa ja nauti kuumana hyvän majoneesin kanssa.

Kommentit