Pinaatti-ricottalasagne

Joulu tulla jollottaa ja loma alkoi. Meillä kävi hyvä tuuri, kun mies voitti työpaikan pikkujouluristeilyllä bingosta itselleen joulukinkun. Koska emme syö kinkkua, niin hän sai vaihtaa sen erilaisiin kalatuotteisiin, jotka hän kävi ostamassa Hakaniemen hallista. Päästiin siis helpolla, kun graavilohi, mädit ja sienisalaatti tulivat sieltä valmiina. Tänä jouluna leivon itse saaristolaisleipää ja teen jokiravuista (jotka saatiin myös ilmaiseksi hallista) jokirapumoussea. Joulukuusi on jo olohuoneen nurkassa tuomassa tuoksuaan ja glögiä, pipareita, suklaata ja näitä hyviä torttuja on syöty jo ennen aattoa enemmän kuin laki sallii. Lauantaina kävimme lapsen kanssa kuuntelemassa lasten kauneimmat joululaulut kirkossa, sillä aattona ei meillä ole aikaa pistäytyä joulukirkossa. Vaikka en olekaan mikään kristinuskon fani, niin jouluun minulla liittyvät rauhottumisen hetket ja koen olevani muutenkin hyvin hengellinen. En vaan ihan sillä perinteisellä tyylillä. Aatto meillä sujuu ensin uuniriisipuuroa keitellen minun perheelleni. Sitten käymme hautausmaalla viemässä kynttilän isän haudalle ja noukimme anopin palvelukodista mukaamme. Sitten suuntaamme jouluruualle kälyni perheeseen. Meitä on tuolla aatonillallisella aikamoinen porukka, mutta koska ruuanlaitto on jakautunut ei siitä tulee ihan mahdotonta rupeamaa kenellekään.

Lasagnea alkoi tehdä mieli, jotta voimme syödä ennen jouluruokia mahdollisimman erilaista ruokaa. Tätä tehdessä muista maistaa suolan määrä, sillä ricottajuustossa ei ole suolaa nimeksikään. Rakastan erilaisia pinaatipohjaisia lasagneja ja kokeilen usein niitä eri juustoilla. Ricotta tuo tähän mukavan pehmeän maun.

Oikein lämminhenkistä ja rauhoittavaa joulunaikaa kaikille!

lasagnelevyjä
pinjansiemeniä n. 2 rkl
  
Pinaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä 
1 rkl öljyä
800 g tuoretta tai 450 g pakastettua pinaattia
1 dl valkoviiniä
suolaa, mustapippuria
ripaus kanelia

Juustokastike:
25 g voita tai margariinia
1/2 dl vehnäjauhoa
6 dl maitoa
250 g ricottaa
muskottipähkinää, valkopippuria
 
Pinnalle:
1 dl juustoraastetta 


Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Pese pinaatti, poista varret ja hienonna lehdet. Lisää pinaatti, valkoviini ja mausteet. Hauduta 10 minuuttia kannen alla.
 
Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa ja kiehauta jauhot siinä, älä ruskista. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon ricotta ja mausteet.
 
Lado vuokaan kerroksittain pinaattikastiketta, lasagnelevyjä, juustokastiketta ja pinjansiemeniä. Jätä päällimmäiseksi kerros juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraaste.
 
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Kommentit