Piimäsämpylät

Saaristolaisleipä on ihan huippu hyvää ja uskon, että yhtenä tekijänä on se, että leipä on leivottu piimään. Sunnuntain ratoksi, piparienpaiston ohessa, tein sämpylätaikinan piimästä. Aivan mieltsin kuohkeita ja pehmeän makuisia sämpylöitä niistä tulikin. Kokeilkaa ihmeessä.

Joulu tulla jollottaa ja tänä jouluna vietämme aattoa ensin puuroa keitellen ja hauausmaalla käyden minun puolen sukuni kanssa ja aattoiltana taas vierailemme kälyni perheen luona. Ihanaa on myös se, kun pääsee omaan sänkyyn yöksi nukkumaan. Tänä jouluna hommaamme myös kuusen, jonka tuoksu tekee itseleni joulun. On tietysti ihan hassua hommata luonnonkuusta, kun perheessä on pieni lapsi ja kissa, mutta en millään haluaisi luovuttaa heppohoitoiselle muovikuusilinjalle.

0,5 l piimää
50 g hiivaa
1 tl sokeria
1 rkl siirappia
3 dl kaurahiutaleita
7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja siirappi sekä kauraiutaleet. Lisäile vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa samalla. Lisää vielä öljy. Taikinaa saa jäädä löysäksi, silloin sämpylöistä tulee kuohkeampia. Anna taikinan kohota 1,5h. Nostele lusikalla palleroita leivinpaperinpäälle, tasoittele ja paista uunissa 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Kommentit