Sitruunaista panna cottaa sekä Limoncellosiirappia

Vietin kesän alkupuolella nimipäiviäni, jotka äitini suurin piirtein ainoana ihmisenä noteeraa ihan lahjan tasolla :) Sain häneltä pullon Limoncelloa, jota olen viimeksi nauttinut vuosia sitten jollain Italian matkoistani. Säilytän pulloa pakkasessa ja hellepäivän jälkeen otimme ihan tavallisena arki-iltana pienet snapsilasit tuota kylmää herkkua. Siitä sitten inspiroituneena lähdin hakemaan jotain hyvää ohjetta, jossa likööriä voisi käyttää. Turun Sanomien sivuilta bongasin panna cotta ohjeen, jonka päälle kaadettiin Limoncellosta tehtyä siirappia. Siirappi oli niin maukasta, että päätin kokeilla loppukastiketta myös jäätelön ja mansikoiden kanssa. Ehdottoman hyvää aikuiseen makuun eikä ole edes vaikea valmistaa. Muokkasin hiukan alkuperäistä ohjetta, jonka löydät täältä. Me emme välitä juurikaan pähkinöistä ja siksi laitoimme panna cottaan koristeeksi mansikoita. Lisäksi vähensin sitruunankuoren määrää siirapissa ihan siitä syystä, että minulla oli vain yksi sitruuna käytettävissä kuoren osalta. Törkeän hyvää siirappi oli näinkin. Tästä reseptistä tulee 4-5 annosta. Me teimme 5 annosta teekuppeihin valmistettuna. Yksi annos ilman siirappia, sillä likööriä ei keitetä eli alkoholi ei haihdu siitä.

Meillä on juuri ennen kolmen vuoden ikää ihan mahdoton keiju-vaihe. Viikon ajan tyttö halusi mennä joka paikkaan keijun siivet selässään. Pihalle puetaan koko kostyymi päälle keijuhametta myöten. "Minä olen tosi söpö" kuuluu monta kertaa päivässä ja hyvä niin.

Löytyiskö vinkkiä johonkin muuhunkin Limencelloreseptiin? Laittakaahan kommenttia.

Panna Cotta:
2 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 vaniljatangon siemenet
½ dl sokeria
1 dl turkkilaista jugurttia
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunanmehua

Limoncellosiirappi:
1 ½ dl sokeria
½ dl vettä
½ dl valkoista balsamicoa
1 sitruunan kuori raastettuna
½ dl sitruunanmehua
2 cl Limoncelloa

Laita ensin liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Halkaisen vaniljatanko ja raavi veitsellä vaniljansiemenet kattilaan. Lisää kerma, maito ja sokeri. Lämmitä seos lähes kiehuvaksi. Älä keitä, jotta seoksen rakenne ei kärsi. Purista sitruunoista mehua ja raasta sitruunankuori (muista pestä sitruunat hyvin!). Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuuman kermaseoksen joukkoon. Lisää seokseen jugurtti, sitruunan kuori ja -mehu. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada annosmaljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään 3 tuntia.

Tee siirappi. Laita kattilaan sokeri, vesi ja valkoinen balsamico. Keitä seosta kunnes se sakenee siirappimaiseksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sitruunankuori ja -mehu. Kun seos on jäähtynyt kunnolla lisää vielä limoncello. Sekoita hyvin. Voit säilyttää siirappia sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa. Se säilyy hyvin. Kaada siirappia muutaman millin kerros panna cottan päälle ja koristele vielä mansikoilla.




Kommentit