Mustajuurikeitto

Meidän Helmillä on todellinen "mummola" ja vielä 15 minuutin ajomatkan päässä. Pääkaupunkiseudulla on harvinaista, että mummola on masardikattoinen vanha omakotitalo, jonka punaiset lautalattiat narisee ja pihalla on kunnon puilla lämmitettävä sauna ja iso puutarha. Piha on melkein luonnonmukaisessa tilassa ja sitä hallitsee isot omena- ja kriikunapuut. Marjapensaitakin löytyy ja kasvimaa. Pappa kaivoi Helmin riemuksi kasvimaasta talvehtineita maa-artisokkia ja mustajuurta, joka sitten päätyi meidän helatorstain ruuaksi yhdessä vastaleivottujen sämpylöiden kanssa. Helmistä hienointa oli nähdä pulleiden matojen kaivautuvan kuohkeaan multaan. Hypnoottista kerta kaikkiaan! Ja meille aikuisille on kivaa saada mukaan pussillinen kasviksia ja miettiä, mitä niistä tekisi.

Helatorstain aamusella pyöräilimme hevosia moikkaamaan ja äidin sydän suli, kun tarakalta kuului pienen tytön ääni: "Äiti, minä olen onnellinen tyttö!" Kysyin, mikä hänet tekee onnelliseksi ja vastaus oli: "Koska saan pyöräillä äidin kanssa hevosia katsomaan". Niin, ne pienet asiat ja hetkestä nauttiminen. Kummaa, että lapsena sen taitaa ja aikuisena sitä taitoa haetaan meditoimalla, joogaamalla ja ylipäätään pysähtymällä. Viisaus on lapsissa. Koko eilinen vapaapäivä tuli vietettyä pääasiassa ulkona. Söimme välipalaksi sämpylöitä ja mustikkapiirakkaa ulkona ja illallinen nautittiin parvekkeella, jossa lasituksen ansiosta oli lämmintä vielä seitsemän aikaa illallakin.

n. 500 g mustajuurta
2 pientä Rosamunda-perunaa
2 valkosipulinkynttä
2 kevätsipulin vartta
3 dl vahvaa kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa

Kuori ja leikkaa mustajuuret ja perunat paloiksi. Kaada ne ja paloitellut valkosipulinkynnet sekä kevätsipulit kattilaan. Lisää joukkoon kasvisliemi ja valkoviini. Keitä kasvikset kypsäksi ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää kerma ja soseuta vielä sauvasekoittimella, jotta saat ihanan kuohkean rakenteen keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Halutessasi koristele keiton pinta kevätsipulilla.

Kommentit

Leena K sanoi…
Kurkkaapa minun maa-artisokkakeittoani, joka on maustettu vuohenputkipestolla. Maistui mainiolle. Seuraavaksi kokeilen sinun mustajuurikeittoasi.